Eurocrisis terug van vakantie

Met de Catalaanse aanvraag voor noodsteun is de eurocrisis weer terug. Alle ogen zijn gericht op de ECB, maar die lijkt te wachten op de Europese politici.

De zomer loopt op zijn einde en dus keert de eurocrisis terug op de politieke en financiële agenda. Politici, beleggers en analisten hebben de afgelopen weken al voorzichtigjes warm gedraaid met bilaterale bijeenkomsten, lichte koersschommelingen en discussies op de economen-blogs. Maar sinds gisteren is de eurocrisis weer echt terug van weg geweest.

Het belangrijkste nieuws kwam uit Spanje, waar de regio Catalonië formeel een steunaanvraag indiende bij de Spaanse overheid. Maar liefst 5 miljard euro komen de trotse Catalanen tekort om hun schulden te herfinancieren. Dat geld moet komen uit het noodfonds van 18 miljard dat de centrale overheid heeft klaargezet voor de regio’s. Catalonië is na Valencia (3,5 miljard euro) en Murcia (300 miljoen euro) de derde regio die hulp nodig heeft. Het toont aan dat Spanje nog verre van verlost is van de schuldenproblematiek. De Spaanse rente op 10-jaars staatsobligaties, die de afgelopen weken juist wat gedaald was, liep de laatste dagen weer gestaag op naar bijna 6,5 procent.

Op politiek vlak bliezen Bondskanselier Angela Merkel en haar Franse collega François Hollande begin deze week hun crisispact nieuw leven in. Sinds Nicolas Sarkozy in mei plaats maakte voor de socialist Hollande was het zoeken naar een nieuw evenwicht tussen de Duitse harde lijn voor begrotingsevenwicht en de Franse wens voor een Europees groeipact.

Maandag maakten de twee Europese grootmachten – na een bijeenkomst van de Duitse minister van Financiën Schäuble en zijn Franse collega Moscovici in Berlijn – bekend dat ze voortaan weer hun beleid zullen afstemmen, voorafgaand aan de bijeenkomsten van Europese ministers en regeringsleiders.

In de marge van de Europese politiek legde Schäuble gisteren een bezoek af aan demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. Ze benadrukten het belang van samenwerking, met name op het gebied van Griekenland, dat binnenkort een nieuwe tranche aan noodsteun hoopt te ontvangen.

Intussen zijn alle ogen gericht op de Europese Centrale Bank. In een ongewoon stevige toelichting op het laatste rentebesluit, in juli, had ECB-president Mario Draghi gezegd al het nodige te zullen doen om de euro te redden. Sindsdien speculeren analisten en beleggers op een revitalisering van het zogenoemde opkoopprogramma van de ECB, hetgeen zich vertaalde in dalende rentes en een kleine beursrally.

Verwacht wordt dat de centrale bank met name Spanje en Italië te hulp zal willen komen door staatsobligaties op te kopen, om zo de nog steeds „onacceptabel hoge” rentes (de Spaanse premier Rajoy) te drukken. Draghi liet gisteren weten de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in de Verenigde Staten te laten schieten, gezien „ de voorziene hoge werkdruk de komende dagen”. Eerdere geruchten als zou de ECB meteen tot aankopen over willen gaan als het renteverschil tussen Spanje of Italië met Duitsland boven een bepaalde grens zou komen, werden ontkracht.

Hoe een nieuw reddingsplan van de ECB er dan wel uit moet zien, zal naar verwachting nog even onduidelijk blijven, Weliswaar komt het bestuur van de ECB volgende week donderdag weer bijeen voor het reguliere rentebesluit, een grootschalige koerswijziging zal volgens kenners pas op zijn vroegst in oktober worden aangekondigd.