Dokter Tinus kijken voordat hij op televisie komt

SBS 6 start met een nieuwe previewmogelijkheid voor internetkijkers: zo was de eerste aflevering van Dokter Tinus al op de computer te bekijken voordat ie vanavond op televisie verschijnt.

Tv-kijkers zijn er aan gewend geraakt dat ze het merendeel van gemiste tv-uitzendingen via internet kunnen terugkijken. Uitzending Gemist doet dat immers sinds 2000. SBS introduceert deze week een nieuw fenomeen: vooruit kijken. Je kunt tv-programma’s als Dokter Tinus, Villa Morero en Achter gesloten deuren dagen van tevoren al online zien, in ruil voor vijftien seconden reclame voor- en achteraf. Deze nieuwe functie, Kijk Eerder gedoopt, is toegankelijk voor iedereen. Dat wijkt af van de betaalde previews zoals bijvoorbeeld RTL die online aanbiedt.

Maar gaat dat aanbod niet ten koste van de gewone kijkcijfers, waar SBS dit jaar al in de hoek zit waar de klappen vallen? Edwin Valent, sinds maart creatief directeur bij de commerciële omroep, denkt dat kijkers door de gratis previews een sterkere band met tv-programma’s zullen opbouwen. „Als je in het weekeinde een aflevering kijkt die anderen pas op dinsdag zien, zul je eerder met anderen praten over de inhoud. Mond-op-mond reclame trekt weer nieuwe kijkers.”

Bovendien, denkt Valent, is het bij de introductie van tv-series als Dokter Tinus belangrijk dat mensen niet alleen tijdens dat ene uurtje kunnen kijken, maar ook op elk gewenst tijdstip – voor of na de uitzending.

De Kijk Eerder-functie biedt de videostream aan in een beeldkwaliteit van 1,5 Mbit per seconde. Evenveel als RTL XL, terwijl Uitzending Gemist recente uitzendingen in 1 Mbit online aanbiedt. De eerste afleveringen van Villa Morero en Dokter Tinus werden sinds vrijdag door tienduizenden mensen bekeken. Niet slecht voor een ‘stille introductie’ maar de ambitie ligt veel hoger, zegt Valent. Hij verwacht dat de previewcijfers sterk zullen stijgen als SBS na de reguliere tv-uitzending meteen meldt dat de aflevering van volgende week al online te bekijken is.

Valent schermt liever met de 200.000 tv-streams van de nieuwe SBS-show Sterren Springen die afgelopen weekeinde gestart werden, voor SBS-begrippen een record. Het is een goede start voor de nieuwe strategie die de omroep nastreeft: geen onderverdeling in tv-programma’s en websites, maar één concept dat onafhankelijk van het medium wordt verteld. Valent is aangenomen om die verandering te bewerkstelligen. Kijk Eerder is een eerste, gewaagde stap. In oktober volgt de introductie van een nieuw videoplatform dat ook door Net 5 en Veronica gebruikt wordt, de andere twee zenders van het netwerk. Vervolgens krijgen alle programma’s een interactieve laag via de SBS6+ app. Zo kan de kijker via pc of smartphone meedoen met The Price is Right. Of – het blijft commerciële tv – tijdens een autoreclame meteen een proefrit bestellen.