De papieren bekeuring verdwijnt

Elk jaar schrijven agenten in ongeveer 720.000 zaken bij staandehoudingen op straat een bekeuring uit, bij parkeerovertredingen zijn dat ongeveer 180.000 zaken. Foto NRC / Vincent Mentzel

De politie stopt mogelijk met het uitschrijven van bonnen en stapt over op volledig gedigitaliseerde bekeuringen. Veel voorkomende vergrijpen kunnen door agenten direct in een handcomputer worden ingevoerd en met een druk op de knop worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Daarmee komt er een einde aan het zogeheten ‘geeltje’.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de verplichting om bekeurde burgers een papieren bon te geven schrappen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De maatregel zou op 1 januari 2014 in kunnen gaan. De Kamer moet er dan wel nog mee instemmen.

Opstelten wil met de maatregel de rompslomp voor agenten verminderen. Elk jaar schrijven agenten in ongeveer 720.000 zaken bij staandehoudingen op straat een bekeuring uit, bij parkeerovertredingen zijn dat ongeveer 180.000 zaken.