De band tussen hond en buffel

A dog sits on a buffalo who is cooling off in the Ravi River in Lahore on August 28, 2012. REUTERS/Mohsin Raza (PAKISTAN - Tags: ANIMALS SOCIETY)
A dog sits on a buffalo who is cooling off in the Ravi River in Lahore on August 28, 2012. REUTERS/Mohsin Raza (PAKISTAN - Tags: ANIMALS SOCIETY) REUTERS

Wie het weet, mag het zeggen. Wat doet die hond daar in vredesnaam op de rug van een waterbuffel, midden in de Ravirivier in Pakistan, vlakbij Lahore? Het door Reuters meegeleverde fotocommentaar is na deze eerste zin al opgebruikt. Hoe het beest er is gekomen en of het een functie heeft: het blijft een raadsel. Googlen dan maar. Misschien valt er iets te vinden over de bijzondere band tussen hond en waterbuffel? Nee. Er zijn twee relevante resultaten. Van dode waterbuffels schijnen snacks te worden gemaakt waarmee honden hun gebit in conditie kunnen houden. En een even onheilspellend bericht: in het Engelse Herfortshire hebben ze laatst met twaalf man nog een waterbuffel moeten redden. Die was zich midden in een weiland rot geschrokken van een plotseling opdoemende hond en vluchtte vervolgens uit instinct naar zijn meest natuurlijke leefomgeving: de rivier. Daar kwam het beest vast te zitten. Je zou misschien kunnen denken dat het de hond op de foto is gelukt een waterbuffeltje of vijftien de rivier in te jagen. Maar we weten het eenvoudigweg niet. Dus is het gewoon een mooie foto.