Condoleances

Met grote droefenis is kennisgenomen van het door Maurice de Hond voorspelde heengaan van onze beste vriend, politieke baken in crisistijd en morele anker: het CDA. Panache neemt in besloten kring, en op gepaste wijze, afscheid.

Met het niet geheel onverwachte, maar daarom niet minder droevige overlijden van onze beste vriend, het CDA, is er een einde gekomen aan ruim dertig jaar christen-democratisch besturen op het allerhoogste niveau. We herinneren ons de onvergetelijke momenten uit het afgelopen decennium, van een partij waarvoor slechts warme gevoelens van bewondering en respect op zijn plaats zijn.

Te beginnen bij het politieke Wunderkind Jan Peter Balkenende, die er destijds in slaagde door een imponerend staaltje out-of-the-box-denken een groep volkomen nieuwe politieke toptalenten aan de kiezer voor te stellen. Groentjes als Herman Heinsbroek, Eduard Bomhoff, Philomena Bijlhout en Hilbrand Nawijn groeiden onder leiding van onze Balkenende uit tot gevestigde politici, die zich intussen een vaste plaats in ons politieke bewustzijn hebben verworven.

Het succes van dit experiment viel ook de kiezer op: in de jaren die volgden, groeide Jan Peter Balkenende uit tot een staatsman van internationale allure. Wie herinnert zich niet die legendarische ochtend op het Witte Huis, toen hij George Bush jr. het vuur ongenadig aan de schenen legde over de Irak-oorlog. Met Jan Peter sprak Holland eindelijk weer een woordje mee. Zijn VOC-mentaliteit inspireerde, enthousiasmeerde en polemiseerde tot ver over de landsgrenzen.

Ook Maxime Verhagen heeft – zij het korter – veel betekend voor de christen-democratie in ons land. Zijn bewind ging dan niet gepaard met een premierschap, maar wel met integriteit, betrouwbaarheid en vakmanschap; eigenschappen die deze partij altijd hoog in het vaandel heeft gehouden.

Ik denk dan ook met weemoed terug aan die zaterdag in het najaar van 2010 waarop wij allen verenigd waren in de Jaarbeurs. De emoties waar ik toen, voor het oog van het hele land, aan ten prooi viel, die emoties voel ik nu weer. Dat Sybrand Buma niet eens voor het lijsttrekkersdebat werd uitgenodigd, mag dan ook allerminst een feest voor de democratie heten. Het is met pijn in het hart dat ik zeg: het is beter zo.

Rust zacht,

uw Camiel.

Supersad te horen dat onze vriend niet meer is. De herinneringen blijven bestaan, sterkte aan alle leden. Rust zacht, lieve partij, RIP!

Ruud en Ria, Den Haag

Langs deze weg wens ik allen die het CDA een warm hart toedragen sterkte bij dit niet geheel onverwachte, maar daarom niet minder verdrietige verlies.

Warme groet, Diederik (PvdA, Lijst 3).

Het CDA was TOP. Dit is echt KUT.

ZwevendeKiezer36.

Halloowtjes, weet iemand hoe ik dingen van een CD op een DVD over kan zetten ? Vooral muziek, maar ook korte filmpjes enzo? Liefst gewoon met mn laptop en niet teveel gedoe. Anyone???! TarantinofromBarendrecht

CDA was een parel voor de Nederlandse samenleving. En heel leuk met kinderen. Leon de W. & Fam.

Ik werd wakker / het was nog vroeg. Licht door het raam / een mooie dag. Het gevoel / dat er iets niet pluis was. En dan het bericht / vlammende letters / op oplichtend iphonescherm. Duizenden vragen / van ijzer en van beton / tollen rond in mijn hoofd. De eerste: / Waarom / nu pas. Dichter

Samen konden we meer. Syb VHB

Point taken, Jack de V.