Bloedzuigers in de sneeuw

30 Days of Night (David Slade, 2007)RTL 7, 22.45 – 00.55 uur

Vampiers zijn nooit helemaal weggeweest in de populaire cultuur, maar de mythologische bloedzuigers waren een paar jaar geleden opeens alomtegenwoordig. En ze blijven populair. Zo is de serie True Blood bezig aan zijn vijfde seizoen en komt binnenkort het slotdeel van de Twilight-reeks in de bioscoop. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ook in de graphic novel duiken vampiers op, zoals in de driedelige reeks 30 Days of Night van schrijver Steve Niles en tekenaar Ben Templesmith uit 2002. Hollywood zag zijn kans schoon en kocht de rechten, waarna de filmversie in 2007 volgde. Hierin functioneert het te pas en onpas uitgesproken zinnetje „What the hell is going on?” als een soort mantra, een stoplap van luie scenaristen.

De bewoners van het stadje Barrow in Alaska hebben geen idee wat hun overkomt tijdens een dertig dagen durende periode van zonsverduistering. Dan worden ze bezocht door in stijlvolle zwarte jassen geklede vampiers die het hele stadje willen uitroeien.

Omdat het door de zonsverduistering constant duister is, zijn de kleuren gedempt en lijkt het af en toe een zwart-witfilm. Daardoor valt het rode bloed in de witte sneeuw extra op. Maar deze sfeervolle visuele aanpak wordt helaas al snel verlaten voor het expliciet tonen van smerigheid. Filmmakers hebben tegenwoordig nu eenmaal de beschikking over hoogontwikkelde special effects. Die worden dan ook veelvuldig ingezet.

André Waardenburg