Bertens verrast, Rus verliest

Kiki Bertens houdt vooralsnog als enige Nederlandse tennisster de eer hoog op de US Open. De 20-jarige profspeelster verraste vannacht bij haar debuut op het grandslamtoernooi van New York door haar Amerikaanse leeftijdsgenote Christina McHale in drie sets te verslaan: 6-4, 4-6 en 6-3. Bertens treft de Russische Olga Poetsjkova in de tweede ronde.

Bertens zette op Flushing Meadows haar opmars voort. De nummer 74 van de wereldranglijst schudde op het blauwe hardcourt de zenuwen van zich af en wist op Grandstand de als 21ste geplaatste McHale te overklassen. Bertens zag er aanvankelijk tegenop om in een stadion met veel publiek te spelen en was even bang dat haar partij naar het immense Arthur Ashe Stadium zou worden geplaatst. Dat lot bleef haar bespaard.

In de knusse ambiance van Grandstand – de derde baan van de US Open – liet Bertens zich niet intimideren door het chauvinistische Amerikaanse tennispubliek. Na een goede eerste set raakte Bertens door maagproblemen even het spoor bijster en zag de tweede reeks verloren gaan. Aan het begin van de derde set rende ze van de baan om over te geven. Het luchtte Bertens zo op dat ze daarna over McHale heen denderde.

De carrière van Bertens krijgt door deze zege opnieuw een impuls. Ze brak begin van dit jaar door met haar zege op het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes. Bertens maakt op de US Open, in tegenstelling tot Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus, de verwachtingen wel waar. Krajicek verloor op de openingsdag kansloos van Pauline Parmentier uit Frankrijk. Rus ging gisteren in twee sets ten onder tegen Galina Voskobojeva uit Kazachstan: 6-1 en 6-3. Bij de vrouwen werd gisteren ook de voormalige nummer een van de wereld, Caroline Wozniacki uit Denemarken, uitgeschakeld door de Roemeense Irina-Camelia Begu: 6-2 en 6-2. In het mannentoernooi won de Servische titelverdediger Novak Djokovic eenvoudig in drie sets van de Italiaan Paolo Lorenzi: 6-1, 6-0 en 6-1. Igor Sijsling, de nog enig overgebleven Nederlander in het mannenenkelspel speelt vandaag tegen de Spanjaard Daniel Gimeno Traver.