Assad wil geen bufferzone

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vanmorgen het idee van een bufferzone in Syrië zelf verworpen als „onrealistisch”. Hij deed dat in een interview met een Syrisch tv-station, dat later op de dag zou worden uitgezonden.

Vrijwel gelijktijdig riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu juist opnieuw op tot de creatie van zo’n zone binnen Syrië. Duizenden vluchtelingen zouden daar een goed heenkomen kunnen zoeken in plaats van in Turkije. Ook de Franse president François Hollande heeft voor de instelling van zo’n bufferzone gepleit.

Turkije heeft al ruim 80.000 Syrische vluchtelingen opgenomen en heeft gewaarschuwd dat het niet veel meer aankan. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei onlangs dat het aantal vluchtelingen richting Turkije kan oplopen tot 200.000.

In het tv-interview verklaarde Assad verder: „Ik kan het (de situatie) in één zin samenvatten: we boeken vooruitgang, de toestand te velde is beter maar we hebben nog niet gewonnen, dat vergt nog tijd.”

Gisteren werd de hoofdstad Damascus opgeschrikt door een nieuwe aanslag. Ditmaal met een autobom bij de begrafenis van twee Druzen in een zuidoostelijke wijk die daags tevoren bij gevechten om het leven waren gekomen. Twaalf mensen verloren daarbij het leven en zeker 150 mensen raakten gewond.

Intussen groeit de zorg om de schade die de aanhoudende gevechten aanrichten in het oude centrum van de stad Aleppo. Verscheidene historische moskeeën zouden al zijn beschadigd. Het oude centrum staat in zijn geheel op de lijst van werelderfgoed van de VN-organisatie voor cultuur, UNESCO. „Het is een ramp”, aldus een medewerker van de organisatie, die erop wees dat Aleppo een van de oudste steden ter wereld is. „Het is symbolisch van bijzonder groot belang. We zijn heel bezorgd.” (AFP, Reuters, AP, BBC)