Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Assad: Syrische regering wist van overlopers en gaf toestemming

A grab from Addounia pro-regime Syrian TV on August 29, 2012 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an exerpt of an interview in Damascus to be broadcast later in the day. Syria needs more time to "win the battle" raging across the country, Assad said in the television interview. AFP PHOTO/HO/ADDOUNIA TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / ADDOUNIA TV" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
A grab from Addounia pro-regime Syrian TV on August 29, 2012 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an exerpt of an interview in Damascus to be broadcast later in the day. Syria needs more time to "win the battle" raging across the country, Assad said in the television interview. AFP PHOTO/HO/ADDOUNIA TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / ADDOUNIA TV" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == Assad op de Syrische pro-regime zender Addounia. Foto AFP / Addounia TV

De Syrische regering was ervan op de hoogte dat er enkele functionarissen wilden overlopen en gaf daar toestemming voor. Dat zei de Syrische president Bashar al-Assad vanavond in een interview op de Syrische televisie, zo meldt Reuters.

“Soms hadden we informatie (over afvalligheid) en daar spraken we dan over. Sommigen zullen vinden dat we ze moesten tegenhouden. Maar we zeiden nee, hen tegenhouden is niet het juiste om te doen… Laten we hun vertrek mogelijk maken.”

Assad, die nu al zeventien maanden bezig is de opstand tegen zijn regime hardhandig neer te slaan, zei dat het alleen maar goed was om dat soort functionarissen te laten gaan. Dat zuiverde de Syrische staat immers van onpatriottische dienaars, aldus Assad.

‘Regime maakt progressie, maar we hebben nog niet gewonnen’

Verder zei de Syrische president dat zijn troepen goede resultaten boeken, zo schrijft Al Jazeera.

“Ik kan (de situatie) samenvatten in een zin: We gaan vooruit, de situatie ter plaatse is beter, maar we hebben nog niet gewonnen, dat kost meer tijd.”

Gevraagd naar waar hij momenteel woonde, antwoordde Assad dat hij ‘gewoon in Damascus, in het presidentieel paleis’ verbleef.

‘Bufferzones onrealistisch’

Hoewel de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu vandaag opnieuw opriep tot het instellen van een bufferzone binnen Syrië, noemde Assad dat plan “onrealistisch”. Duizenden vluchtelingen zouden in zo’n zone een goed heenkomen kunnen zoeken in plaats van in Turkije. Ook de Franse president François Hollande heeft voor de instelling ervan gepleit.

Geweld gaat door - zorg groeit om schade in oude centrum Aleppo

Gisteren werd de hoofdstad Damascus opgeschrikt door een nieuwe aanslag. Ditmaal met een autobom bij de begrafenis van twee Druzen in een zuidoostelijke wijk die daags tevoren bij gevechten om het leven waren gekomen. Twaalf mensen verloren daarbij het leven en zeker 150 mensen raakten gewond.

Intussen groeit de zorg om de schade die de aanhoudende gevechten aanrichten in het oude centrum van de stad Aleppo. Verscheidene historische moskeeën zouden al zijn beschadigd. Het oude centrum staat in zijn geheel op de lijst van werelderfgoed van de VN-organisatie voor cultuur, UNESCO. “Het is een ramp”, aldus een medewerker van de organisatie, die erop wees dat Aleppo een van de oudste steden ter wereld is. “Het is symbolisch van bijzonder groot belang. We zijn heel bezorgd.”