Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

18-jarige speelt spelersmakelaar op Twitter - tienduizenden geloven ‘t

Kaka (Real Madrid, links) en David Beckham (Los Angeles Galaxy, rechts) lachen voor aanvang van de World Football Challenge, een vriendschappelijke wedstrijd van begin deze maand. Een nep-Twitteraccount verspreidde twee maanden lang allerlei transfergeruchten, over onder anderen Kaká.
Kaka (Real Madrid, links) en David Beckham (Los Angeles Galaxy, rechts) lachen voor aanvang van de World Football Challenge, een vriendschappelijke wedstrijd van begin deze maand. Een nep-Twitteraccount verspreidde twee maanden lang allerlei transfergeruchten, over onder anderen Kaká. Foto Reuters / Danny Moloshok

“Ik ben geen spelersmakelaar. Ik ben achttien jaar oud en ik heb jullie goedgelovige idioten allemaal voor de gek gehouden.” Zo maakte het Twitteraccount @FootballAgent49 vandaag een einde aan twee maanden waarin hij duizenden voetbalfans én een paar websites in het ootje nam.

Het begon ermee op 15 juli, toen hij zich op een avond verveelde. Hij maakte het account aan en verstuurde deze tweet:

Twitter avatar FootballAgent49 Football Agent Will post some info later about transfers.

In de ruim twee maanden daarna verzamelde hij zo’n 43.000 volgers, die dachten dat ze bij hem terecht konden voor het laatste voetbaltransfernieuws. En hij werd geloofd:

Twitter avatar Swabrey Swabrey This guy @FootballAgent49 is always ahead of the media and 95% of the time he’s right.
Twitter avatar ste_king1 stephen king @FootballAgent49 I’ve been following you for a while now. I would say 95% of what you have said has been true#noneedtodeleteaccount

Hij noemt zijn verzinsels over Kaká (op loonbasis van Real Madrid naar Manchester United) en Falcao (van Atletico Madrid naar Chelsea) de hoogtepunten. De twee journalisten die dit artikel voor The Daily Mail schreven over Kaka, volgden hem op Twitter en baseerden hun stuk erop. Het verhaal werd vervolgens ook hier opgepikt. Soms ging het om informatie die wel klopte en die elders eerder gemeld werd, maar ook dan werd @FootballAgent49 als bron opgevoerd.

Gisteren meldde hij dat de transfer van Falcao een “100% DONE DEAL” was (765 retweets!) en dat de speler daar rugnummer 20 zou krijgen. Volgens zijn coming out van vandaag was er zelfs een fan van de Blues die Falcao’s naam en rugnummer al achterop zijn Chelsea-shirt zette (maar dat kunnen we moeilijk checken).

Twitter avatar FootballAgent49 Football Agent Falcao will meet his new Chelsea team mates at Cobham tomorrow and will wear the number 20 shirt

Het volgersaantal daalt nu rap: er zijn er momenteel (rond 16.00 uur op woensdagmiddag) nog zo’n 38.500 over. Na iets meer dan achthonderd tweets houdt hij het voor gezien.

“Ik heb er geen spijt van dat ik jullie tijd heb verspild, jullie hadden je moeten realiseren dat ik nep was toen al mijn verhalen niet bleken te kloppen en ik ontelbare tweets weer wiste. [...] Bedankt aan een ieder die me volgde en mijn onzin retweette.”