Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Vlaams parlementslid roept op tot ‘neerleggen’ Michelle Martin

De Vlaamse volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen heeft vanavond opgeroepen tot het “neerleggen” van Michelle Martin, de vandaag vrijgekomen ex-echtgenote van kindermoordenaar Marc Dutroux.

Verstrepen stuurde vanavond via Twitter een bericht de wereld in waarin hij zijn volgers opriep om samen met hem een Albanees te vinden om de zojuist vrijgelaten Martin tegen betaling om te laten brengen.

Twitter avatar verstrepen jurgen verstrepen niet zeveren,als we samen leggen (public funding) dan kunnen we toch een Albanees vinden én betalen die #MichèleMartin neerlegt..kandidaten?

De oproep kwam Verstrepen op enkele kritische noten van andere twitteraars te staan, onder wie NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, die de uitlatingen van zijn landgenoot als “triest” bestempelde:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Wat @verstrepen nu beweert over #MichèleMartin is niet alleen zorgelijk. Het is vooral triest.
Twitter avatar thierryd thierry debels @verstrepen is stapje te ver gegaan met oproep om M. Martin te laten ombrengen door huurmoordenaar = strafbaar feit #fb

Ondanks de verbale tegenwind hield Verstrepen voet bij stuk en deed hij er zelfs nog een schepje bovenop door te stellen dat het slechts om “creatief en positief” denken ging en dat misschien een “drugsveslaafde junkie” voor de klus een betere, of althans een goedkopere, oplossing zou zijn:

Twitter avatar verstrepen jurgen verstrepen @frank_decoster ik breng mensen op een id, niets meer :) creatief en positief denken heet dat
Twitter avatar verstrepen jurgen verstrepen @joscarwilde @nancydvogelaere @wduyck echt?Voor weinig geld opgeruimd,veel Goedkoper dan n klooster bewaken en btw, in DDR wasr geen proces
Twitter avatar verstrepen jurgen verstrepen @p_vanostaeyen @kodel @ionasj @jimmyvdp bij nader inzien,Albanezen zijn te duur tegenwoordig,een drugsveslaafde junkie doet t voor minder :)

Petra de Koning, onze correspondent in België, is aanwezig bij het klooster in Malonne waar Michelle Martin zal gaan wonen en vertelt dat ook daar veel hatelijke opmerkingen te horen zijn.

“Er zijn hier ongeveer driehonderd mensen op de been om Martin op te wachten. Er wordt veel gescholden en gedronken, de bierlucht is duidelijk op te merken. Zojuist vertelde een vrouw me: ‘Was er maar een gek die haar (Martin, red.) doodde, dan was alles voorbij’.”