Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vijf sprekers om tijdens de conventie extra op te letten

Na een dag in hun hotels te hebben rondgehangen, gaat het vandaag echt beginnen voor de conventiegangers in Tampa. De aandacht voor het evenement buiten Florida hangt vooral af van het verloop van tropische storm Isaac, die aan het einde van de dag de Amerikaanse kust bij New Orleans bereikt. Het vierdaagse programma van de conventie is nu in drie dagen gepropt, wat het tempo van de bijeenkomst natuurlijk ten goede komt.

Tientallen sprekers maken de komende drie dagen hun opwachting op het podium. Op wie moet je de komende dagen letten?

1. Ann Romney
Spreekt vandaag vanaf 10 uur lokale tijd, dus 4 uur ‘s nachts in Nederland. Haar missie is de belangrijkste van alle sprekers. Ze moet haar man Mitt branden als liefhebbende echtgenoot en vader. Die boodschap is hard nodig, zeker om vrouwelijke en jonge kiezers te overtuigen. Romneys ideeën over de economie kennen Amerikanen wel, ze willen hem nu ook als persoon leren kennen. Dat de Republikeinen zien dat het menens is, bleek wel uit het optreden van de vijf zoons van Romney in de CNN-talkshow van Piers Morgan. Ze hebben normaal de neiging publiciteit te mijden. De toespraak van Ann Romney kan de belangrijkste van de conventie worden.

2. Chris Christie
De gouverneur van New Jersey spreekt vannacht na Romney, en Republikeinen zijn gek op zijn toespraken, die nog het meest weg hebben van peptalks. The New York Post hielp het gerucht de wereld in dat Romney eerst Christie had gepolst voor het vicepresidentschap, maar dat Christie weigerde omdat hij kansen voor winst niet groot acht. Christie ontkent dat, en wordt op de conventiezaal meteen geloofd. Christies taak is het om het conservatieve gezicht van Romney te benadrukken, en zorgen van het Tea Party-deel van de partij weg te nemen. Algemeen wordt hij gezien als een belangrijke kandidaat voor het presidentschap in 2016, of 2020. Hij zal vooral afgerekend worden op de vraag of zijn speech verder gaat dan alleen een Republikeins feel good-verhaal. Er worden van de toehoorders vergezichten verwacht.

3. Rand Paul
Woensdag wordt een dag waarin alle vleugels van de partij bediend worden, een dag met wat risico’s. De evangelicals krijgen Mike Huckabee, de grote middengroep Condoleezza Rice. Rand Paul, de zoon van libertair Ron Paul, zal woensdagavond vanaf 7 uur plenair de erfenis van zijn vaders beweging op zich nemen. Meer nog dan zijn vader is hij geaccepteerd in bredere kringen van de partij, temeer omdat de senator uit Kentucky meer ideeën uitdraagt die gemeengoed zijn in de Tea Party. Dit wordt zijn test: kan hij oppositie verenigen en daarmee een factor van betekenis worden, of kiest hij voor de outsidersrol die zijn 77-jarige vader heeft? Ron Paul krijgt een korte videotoespraak en trad al op tijdens een rally buiten de conventiezaal.

4. Paul Ryan
Hij sluit de woensdag af, en de taak van de kandidaat-vicepresident is het vooral om vergezichten te schetsen. Wat gaan Romney en Ryan doen, zodra ze het Witte Huis betreden? Misschien gaat het in het tegen zijn intuïtie, maar Ryan zal vooral zijn gematigde gezicht moeten tonen. De conservatieve vleugel in de partij is allang gewonnen voor Ryan, die onder meer pleitte voor ongekende bezuinigingen in het zorgstelsel. Maar onder niet-partijleden, met name oudere kiezers, is er weinig enthousiasme voor.

5. Marco Rubio
De senator uit Florida krijgt het op één na mooiste spreekmoment: hij mag op donderdagavond in zijn keynote speech Mitt Romney aankondigen. Het is een thuiswedstrijd voor de Cubaans-Amerikaanse Rubio, en het wordt zijn vuurdoop voor een groot publiek. Blijft hij staande, dan is hij een topfavoriet om Romney eens op te volgen. Maar Rubio’s probleem is dat hij vooral heel goed gevonden wordt als hij niet spreekt. Het gaat nog wel eens mis, zoals tijdens een lezing over buitenlands beleid. Krijgt hij de zaal mee, dan heeft hij het voordeel dat Bill Clinton in 1988 en Barack Obama in 2004 hadden: als jonge, rijzende sterren wisten ze zich uitstekend te positioneren na een opvallende keynote speech.