Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ophef na uitspraak Van der Staaij: geen abortus na verkrachting

Volgens SGP-leider Van der Staaij is er na een verkrachting maar een ‘hele kleine kans’ dat het slachtoffer zwanger raakt. Mocht dat wel gebeuren, dan is abortus geen optie, zo zei de SGP-lijsttrekker vanmiddag bij RTL Z, tot ontsteltenis van collega-politici.

Foto NRC / Roel Rozenburg

Volgens SGP-leider Kees van der Staaij is er na een verkrachting maar een ‘hele kleine kans’ dat het slachtoffer zwanger raakt. Mocht dat wel gebeuren, dan is abortus geen optie, zo zei de lijsttrekker van de SGP vanmiddag bij RTL Z.

Van der Staaij werd gevraagd naar zijn reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin, die de afschuw van kiezers wekte met de bewering dat vrouwen zelden zwanger raken van een “echte verkrachting”.

‘Problemen zijn immens bij zwangerschap’

Van der Staaij:

“De kans op een zwangerschap is dan weliswaar maar heel erg klein, maar de problemen zijn immens als dat gebeurt.”

Akin zei dat het lichaam van een vrouw zou voorkomen dat ze zwanger raakt. “Als het om een echte verkrachting gaat, heeft het lichaam van een vrouw manieren om dat hele ding uit te schakelen.”

Interviewer Frits Wester wilde weten of Van der Staaij dat ook vindt.

“Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren.” - Van der Staaij

Uitspraken Van der Staaij bereiken VS

Onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Nieuws van @keesvdstaaij dringt door in de VS. De tijd dat SGP niet op tv kwam had ook wel wat, denkt hij nu wellicht http://t.co/qfyMNmih

RIVM: zeven procent van verkrachte vrouwen raakt zwanger

Zeven procent van de vrouwen die zijn verkracht zijn daardoor zwanger geraakt, blijkt uit gegevens op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo bericht persdienst Novum. Van alle vrouwen van 15 tot 70 jaar is een procent ooit zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld. Van deze vrouwen heeft de helft een abortus laten doen, een vijfde een miskraam gekregen en een derde een kind.

‘Biologieles niet voldoende voor Van der Staaij’

De uitspraken van Van der Staaij leiden tot commotie op Twitter:

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Pffff… Belachelijk om vrouwen een abortus te ontzeggen na verkrachting. Ik vrees dat een biologieles niet voldoende is voor Van der Staaij

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Ik ben zo boos over de uitspraken van Van Der Staaij dat ik besloot op twitter maar niet inhoudelijk te reageren. #verkrachting #abortus

VVD-wethouder Eric van der Burg:

Twitter avatar ericvanderburg Eric van der Burg Stuitend, ongevoelig, walgelijk. Snapt van der Staaij niet wat een klap zijn woorden zijn voor zo velen die gesteund moeten worden?

PvdA-wethouder Lodewijk Asscher:

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Vriend van Rutte “@SchoppertRTL: vd Staaij, SGP: t is n feit dat na verkrachting kans op zwangerschap heel klein is. Ook dan tegen abortus”

PvdA-Kamerlid Khadija Arib:

Twitter avatar khadijaArib Khadija Arib Wat een schandalige uitspraak van van der Staaj over abortus in #Rtl. Wil de SGP soms terug naar de breinaalden? #watkiestNL

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld:

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld @DuanevD vraag me af of dit soort vrouwenhaat ook onder de VVD-PvdA sexismeboete gaat vallen

‘Geen smerige campagne voeren’

Verder riep Van der Staaij in het interview zijn collega’s op om hun toon te matigen tijdens de campagne en niet met modder te gooien.

“Ik vind het geen goede zaak als we een smerige campagne zouden krijgen”, zei Van der Staaij. De lijsttrekker reageerde op de verwijten die Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP) elkaar maken over de verhoging van het eigen risico. Roemer zegt dat Rutte daarover liegt en Rutte ontkent dat.

Volgens Van der Staaij is het zaak dat de politici zich bij de feiten houden. “Probeer daar een helder verhaal bij te hebben dan allemaal weer te gaan suggereren dat een ander bewust de boel zit te flessen. Dat helpt allemaal niet.” Hij denkt dat mensen zich afkeren van de politiek als het gaat over verwijten in plaats van de inhoud.

…Ondertussen rekent Samsom op 31 zetels

PvdA-leider Diederik Samsom rekent erop dat hij bij de verkiezingen op 12 september met 31 zetels de grootste partij wordt. Dat zei hij vandaag bij een bezoek aan de Twentsche Courant Tubantia, zo meldt persdienst Novum.

“Ik ben wiskundige en ik heb de lijn in de peilingen doorgetrokken. Dan kom ik uit op 31 zetels op 12 september. De VVD haalt dertig zetels. Ik gun Mark Rutte een mooie uitslag.”

Bij de vorige Kamerverkiezingen werd de VVD de grootste met 31 zetels. De PvdA greep net naast de hoofdprijs met dertig zetels. In de laatste peiling van Maurice de Hond staat de VVD op 32 zetels en de PvdA op achttien zetels.