Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Steeds meer Syriërs vluchten - ‘grote uittocht op handen’

Syrische kinderen spelen bij het vluchtelingenkamp Al Zaatra in de Jordaanse stad Mafrak, vlakbij de grens met Syrië.
Syrische kinderen spelen bij het vluchtelingenkamp Al Zaatra in de Jordaanse stad Mafrak, vlakbij de grens met Syrië. Foto Reuters / Muhammad Hamed

Het aantal Syriërs dat de burgeroorlog ontvlucht en terechtkomt in het vluchtelingenkamp Al Zaatri in Jordanië, is de afgelopen week verdubbeld. Er kwamen 10.200 vluchtelingen de grens over - een teken dat er een nog grotere uittocht op handen zou kunnen zijn, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).

Een woordvoerder daarvan zei vandaag tegen verzamelde pers in Genève, waar de organistatie gevestigd is, dat ze ‘geloven dat dit het begin kan zijn van een veel grotere stroom vluchtelingen’ richting Jordanië. In totaal zijn er inmiddels 214.120 Syrische vluchtelingen geregistreerd in de vier buurlanden (naast Jordanië ook Irak, Libanon en Turkije). Dat is veel meer dan het aantal van 185.000 dat de UNHCR voor dit jaar voorzag.

Ook in Turkije is het aantal vluchtelingen de laatste tijd hard gestegen. De vluchtelingenorganisatie spreekt van een ‘dramatische toename’ waarbij er op sommige dagen wel vijfduizend per dag de grens oversteken.

Het vluchtelingenkamp Al Zaatri, het eerste in Jordanië, ging ongeveer een maand geleden open. Begin augustus plaatste we deze fotoserie over de Syriërs die er onderdak hebben gevonden.