Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

Employee of the Month (Greg Coolidge, 2007, VS). Een lanterfanter (Dane Cook) en een streber (Dax Shepard) gaan het gevecht aan om werknemer van de maand te worden in de hoop in de gunst te vallen van de nieuwe, lekker blonde caissière (Jessica Simpson). Even lijkt het erop dat dit een satire is op die oeroude Amerikaanse waarden als het tegen elke prijs succesvol willen zijn, maar die waarden worden hier juist bevestigd in de finale, waar zelfs de meest luie collega`s van flierefluiter Zack juichen voor het staaltje arbeidsdrift waar Amerikaanse meisjes graag voor vallen.Veronica, 20.30-22.30u.

Evening (Lajos Koltai, 2007, VS/D). Op haar sterfbed herinnert Ann Lord (Vanessa Redgrave) zich gebeurtenissen van vijftig jaar geleden, toen haar vriendin Lila op het punt van trouwen stond. Was dat wel een goed idee? Hield Lila stiekem niet meer van jeugdvriend Harris? Ann zelf krijgt het ook te pakken zodra ze Harris ziet. Heden en verleden lopen door elkaar heen en diverse generaties vrouwen worden geportretteerd tijdens cruciale momenten in hun leven. Het aardige aan deze behoorlijk sentimentele film is dat de vrouwen door echte moeders en dochters worden gespeeld. Zo speelt de dochter van Redgrave, Natasha Richardson, een van haar dochters en wordt Lila op latere leeftijd gespeeld door Meryl Streep en als meisje door haar dochter Mamie Gummer. Wat de vrouwen zien in de door Patrick Wilson kleurloos gespeelde Harris, blijft een raadsel. RTL8, 20.30-23.00u.

Nacho Libre (Jared Hess, 2007, D/VS). Beroerde parodie op beroerde Mexicaanse worstelfilm. Voor de fans: Jack Black in nauwsluitend tricot. Eigenlijk is Nacho een door niemand gewaardeerde kok in een weeshuis. Als hij daar verliefd wordt op de fraaie zuster Encarnación (Ana de la Reguera), probeert hij haar hart te winnen door zich in de ring te laten afrossen door andere gemaskerde mannen. RTL7, 20.30-22.15u.

Rumor Has It... (Rob Reiner, 2006, VS/D/AUS). Romantische komedie die voortborduurt op The Graduate uit 1967. Hier heeft Kevin Costner het zowel met oma (Shirley MacLaine), moeder (inmiddels overleden) als dochter (Jennifer Aniston) gedaan. Een vrouw die het met een veel oudere man doet, biedt op zichzelf natuurlijk niet genoeg stof voor een film. Maar wacht eens, misschien is het grappig als hij wel eens écht haar vader had kunnen zijn. Iedereen ziet er heel schoon uit, alsof rijkdom steriel maakt voor vunzigheid. Vunzigheid is waarschijnlijk ook onbestaanbaar als je haar zo goed zit als dat van Jennifer Aniston. Zelfs van seks in de wc van een vliegtuig weet zij nog iets hygiënisch te maken.Net5, 20.30-22.30u.

Greenfingers (Joel Hershman, 2000, GB/VS). ‘Kleine’ Britse film, geregisseerd door een Amerikaan, waarin een groep gedetineerden onder leiding van Clive Owen louterend verslaafd raakt aan tuinieren. Met Helen Mirren voor de romantische noot. BBC 1, 00.45-02.15u.

Informatief

Koppen XL: Safety first. Terwijl de grootste en duurste berging ooit – die van de Costa Concordia – aan de gang is, woedt de discussie over de veiligheid van de steeds groter wordende cruiseschepen. Hoe is het daarmee gesteld? Eén, 21.00-21.35u.

37°: Wenn Frauen klauen. Warenhuisdetective Liebel begrijpt niets meer van deze wereld: steeds meer goedverzorgde, onschuldig uitziende vrouwen worden door hem betrapt op het plegen van winkeldiefstal. In de reportage drie van zulke dames. ZDF, 22.15-22.45u.

De zomer van 4: Wat kiest Nederland. Zomerse talkshow over de verkiezingen, gepresenteerd door Rick Nieman met vaste gasten Frits Wester en Bart Chabot. Vanuit een tent op het Plein in Den Haag bespreken ze dagelijks het laatste politieke nieuws met steeds wisselende gasten. RTL4, 22.30-00.00u.

Het uur van de wolf: Lang Lang – de rusteloze virtuoos. Toen Lang Lang twee jaar oud was, werd hij gegrepen door de muziek van Tom & Jerry. Zijn ouders herkenden zijn muzikale talent, dat zij met toewijding stimuleerden. Op zijn negende vertrok hij met zijn strenge vader naar het prestigieuze conservatorium van Beijing. Inmiddels is Lang Lang een fenomeen dat tientallen Chinese kinderen tot pianospelen heeft gebracht. In zijn privéjet, gekleed volgens de laatste mode, vliegt hij de wereld over. In deze documentaire zien we hem in zijn privéjet in gezelschap van zijn moeder tussen Milaan, Berlijn en China reizen, concerten geven, een muziekcentrum bouwen en schoolkinderen enthousiast maken voor Liszt. Ned.2, 23.50-00.47u.

Amusement

De beste singer-songwriter van Nederland. Zeven kandidaten strijden vanavond in Het Paard van Troje om de titel. Ze worden begeleid door de band van Tim Knol: Matthijs van Duijvenbode (toetsen), Jeroen Overman (bas), Kees Schaper (drums) en Anne Soldaat (gitaar). Ned.3, 23.15-00.20u.