Turkije breidt capaciteit kampen voor Syrische vluchtelingen uit

Syrian girl, Salam Farrouh, 4, who fled her home with her family due to fighting between the Syrian army and the rebels, holds her doll while playing with other children, as they and their families take refuge at the Bab Al-Salameh border crossing, in hopes of entering one of the refugee camps in Turkey, near the Syrian town of Azaz, Sunday, Aug. 26, 2012. Thousands of Syrians who have been displaced by the country's civil are struggling to find safe shelter while shelling and airstrikes by government forces continue. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
Syrian girl, Salam Farrouh, 4, who fled her home with her family due to fighting between the Syrian army and the rebels, holds her doll while playing with other children, as they and their families take refuge at the Bab Al-Salameh border crossing, in hopes of entering one of the refugee camps in Turkey, near the Syrian town of Azaz, Sunday, Aug. 26, 2012. Thousands of Syrians who have been displaced by the country's civil are struggling to find safe shelter while shelling and airstrikes by government forces continue. (AP Photo/Muhammed Muheisen) Een Syrisch meisje bevindt zich in een vluchtelingenkamp in buurland Turkije. Foto AP / Muhammed Muheisen

Turkije zal in de loop van volgende week vier nieuwe kampen openen voor vluchtelingen uit het door een opstand geteisterde Syrië. Daarmee wordt de huidige capaciteit in het buurland uitgebreid tot maar liefst 120.000 plaatsen, meldt persbureau Reuters.

Een woordvoerder van het AFAD, een organisatie die de hulp bij rampen en noodgevallen coördineert, meldde vandaag dat de kampen volgende week worden uitgebreid met 40.000 plekken, en dat de komende tijd nog meer uitbreidingen verwacht kunnen worden.

Eerder vandaag sprak de VN-vluchteingenorganisatie (UNHCR) ook al de verwachting uit dat in de nabije toekomst veel meer vluchtelingen Syrië zullen verlaten. Het Jordaanse vluchtelingenkamp Al Zaatri zag het aantal Syriërs de afgelopen week al verdubbelen; er kwamen 10.200 vluchtelingen de grens over.

In de vier buurlanden van Syrië verblijven momenteel 214.120 geregistreerde Syrische vluchtelingen. Dat is veel meer dan het aantal van 185.000 dat de UNHCR voor dit jaar voorzag.