Tomatenoogst

Je mag Vreugdenhil heten, uit het Westland komen en van je dertiende tot je achttiende hebben gemoonlight als tomatenplukker, dat is nog geen garantie dat je verstand hebt van tomaten telen. Vorig jaar deed ik een eerste poging tot het opkweken van een paar tomatenplanten in mijn Haagse achtertuin. Ondanks liefdevol zaaien, begieten, uitplanten, dieven, bijmesten, opbinden en bemoedigend toespreken van meerdere planten wilde slechts één tomaat een beetje fatsoenlijk rijpen.

Dit jaar probeerde ik het met plantjes uit de Franse supermarkt. Daar stonden in een verloren stellingkast op wieltjes zomaar tien soorten tomaten om uit te kiezen. Ik nam er vier mee: een kerstomaat, een Coeur de Boeuf, een Marmande en een klein, stevig rond ras. Even liefdevol geplant, gediefd, bemoedigd, etcetera, maar ook dit jaar ziet het ernaar uit dat een licht blosje het hoogst haalbare is. Met uitzondering van de kerstomaten dan, waarvan er iedere dag wel een paar plukrijp zijn.

Afijn, het is nog iets te vroeg om het helemaal op te geven. We kunnen nog een prachtige, zonnige nazomer krijgen – daar zouden mijn tomaatjes en ik heel gelukkig van worden. En volgend jaar zijn er weer nieuwe tomatenkweekkansen. Intussen zijn de tomaten op de markt en bij de (Turkse en Marokkaanse) groenteboer spotgoedkoop en blozend als een bleue bakvis. Laten we daar dan lekker iets mee doen: een snelle, zomerse en vegetarische pasta.

Behalve met rode tomaten kun je dit recept ook maken met zogenaamde wilde tomaten, tegenwoordig zelfs bij menige supermarkt te koop. Wat er wild is aan deze vruchten in hun gele, groene, oranje en tijgervelletjes is mij een raadsel, maar ze zien er in elk geval feestelijk uit. Kies in plaats van spaghetti gerust een andere pasta, eventueel zelfs een (met kaas gevulde) soort zoals ravioli of tortellini.

Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar. Laat de knoflook op heel laag vuur een minuut of 5 garen in een scheut olijfolie, zonder te kleuren. Draai het vuur hoger en voeg de tomaten en de helft van de basilicum toe. Strooi er wat zout en versgemalen peper over en bak de tomaatjes een minuut of 2, terwijl je af en toe aan de pan schudt. Blus af met een klein scheutje balsamico (1 of 2 theelepels zijn genoeg). Giet de pasta af en stort de gare spaghetti met aanhangend kookvocht bij de tomaten in de koekepan. Warm nog 30 seconden goed door en verdeel over 2 (voorverwarmde) borden. Verdeel de ricotta over de pasta, sprenkel er nog wat olijfolie over en bestrooi met de rest van de basilicum. Geef de Parmezaanse kaas er apart bij.