Storm Isaac op weg naar New Orleans, zeven jaar na Katrina

Een winkelier in New Orleans, Louisiana, heeft zijn pand dichtgetimmerd en vraagt zijn klanten een andere dag terug te komen, omdat Isaac nadert.
Een winkelier in New Orleans, Louisiana, heeft zijn pand dichtgetimmerd en vraagt zijn klanten een andere dag terug te komen, omdat Isaac nadert. Foto AFP / Chris Graythen

De tropische storm Isaac is op weg naar New Orleans, in de staat Louisiana, en zal daar waarschijnlijk vannacht (dinsdagavond voor de Amerikanen) aan land komen. Het is morgen exact zeven jaar geleden dat Katrina de stad verwoestte. Isaac zal echter veel minder sterk zijn.

Als de storm aan land komt, valt hij in categorie 1; het laagste niveau. Gisteren was er nog sprake van dat Isaac een categorie hoger ingedeeld zou worden. Bij het aan land komen worden windstoten van ruim 153 kilometer per uur verwacht. Ter vergelijking: Katrina had windstoten van meer dan 250 kilometer per uur toen New Orleans op 29 augustus 2005 geraakt werd.

Desalniettemin maken veel bewoners zich zorgen. In Alabama, Louisiana, Florida en Mississippi is de noodtoestand uitgeroepen. In de eerste twee genoemde staten zijn enkele laaggelegen gebieden geëvacueerd.

De Dominicaanse Republiek en Haïti telden samen 24 doden als gevolg van de storm. Isaac was daarna onderweg naar Tampa, Florida, waardoor de Republikeinse conventie een dag uitgesteld moest worden en daarom vandaag pas echt begint.

De route die Isaac aflegt is hier te volgen.

    • Peter Zantingh