Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Maatschappelijk protest

Stakingsgeweld slaat over naar andere mijnen

De mijnwerkersstaking in Zuid-Afrika breidt zich uit. Ondertussen dreigt de ondergang van mijnbouwbedrijf Lonmin.

Rotterdam. Onder mijnwerkers van het Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijf Lonmin zijn gisterochtend opnieuw gewelddadige confrontaties ontstaan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf breidt het geweld, ontstaan na een geëscaleerde loonstaking, zich uit naar twee andere mijnen in het oosten van Zuid-Afrika. Bij die mijnen van Lonmin, de nummer drie platinaproducent ter wereld, worden volgens de zegsman mijnwerkers bedreigd die wel aan het werk willen. Gisteren verscheen ongeveer 12 procent van de in totaal 28.000 werknemers medewerkers bij de mijnen, de rest zet de staking voort. Deze begon twee weken geleden als loonstaking, en duurt voort mede als gevolg van uit de hand gelopen demonstraties bij de Marikana-mijn. Politietroepen schoten daar 34 demonstrerende mijnwerkers dood. Bij aanvallen op ordetroepen vielen in de week daarvoor al tien doden, onder wie enkele politieagenten.

Lonmin doet er alles aan om de ertswinning in de Marikana-mijn te hervatten. Onduidelijk is nog of de mijnwerkers deze week weer op het werk verschijnen nu de officiële periode van rouw voor de omgekomen collega’s is afgelopen. Het bedrijf loopt daardoor grote financiële risico’s, en moet zelfs oppassen dat het niet aan de staking ten onder gaat. De platinaproducent zat zowel financieel als operationeel al in behoorlijk zwaar weer voor de stakingen. NRC