Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Sport of politiek: RTL4 verovert de late avond

Bart Chabot en Rick Nieman doen een ‘Gijpie’ in Wat kiest Nederland?
Bart Chabot en Rick Nieman doen een ‘Gijpie’ in Wat kiest Nederland?

Sinds het vertrek van Barend & Van Dorp in 2005 deed RTL4 weinig moeite meer om op de late avond hoge kijkcijfers te halen. Na tienen is de publieke omroep met Nieuwsuur en Pauw & Witteman of Knevel & Van den Brink gewoon de baas, zeker als het om praatprogramma’s gaat.

Een kentering deed zich deze zomer voor tijdens de EK Voetbal in Polen en Oekraïne. Geregeld werd het nakaarten onder leiding van Jack van Gelder op Nederland 1 in Studio Sportzomer (NOS) kijkcijfermatig verslagen door VI Oranje met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp.

Officieel hing RTL4 er nog een labeltje aan, De Zomer van 4. Dat bleek iets meer dan een formaliteit, want het format werd deels voortgezet tijdens de Tour de France en de Olympische Spelen, zij het aanzienlijk minder concurrerend met de NOS.

De echte verrassing is dat je het format ook blijkt te kunnen toepassen op de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. De zomer van 4: Wat kiest Nederland komt ook rechtstreeks uit Den Haag, al is het Scheveningse Kurhaus verruild voor een tent op het Plein. Na elke reclameonderbreking speelt een bandje waar niemand echt in is geïnteresseerd. Rick Nieman heeft de rol van gastheer overgenomen en aan zijn tafel zitten steeds twee vaste commentatoren (Frits Wester van de parlementaire redactie en de van Pauw & Witteman getransfereerde Haagse dichter Bart Chabot), plus een lijsttrekker en een incidentele gast uit een heel ander domein.

Gisteren bij de opening waren dat premier Mark Rutte (VVD) en misdaadverslaggever John van den Heuvel, die bekende VVD te stemmen, omdat die het zo goed doet in veiligheid en criminaliteitsbestrijding.

Die gast mag met ballen gooien naar de politici op wie hij het niet zo heeft, als pendant van het penalty schieten voor een goed doel. En in plaats van Genee en Van der Gijp nemen Nieman en Chabot eerder op de dag gefilmd op een terras de kranten door, maar kletsen eigenlijk over van alles en nog wat, maar vooral over vrouwen.

Het lijkt een weinig hout snijdende onderneming, maar eigenlijk werkt het helemaal niet slecht. Rutte werd van verschillende kanten onderbouwd aangevallen op uitspraken van de vorige dag over belastingdruk en eigen risico in de ziektekosten die als onwaar kunnen worden aangemerkt. Dat is niet goed voor zijn imago en zou wel eens aan hem kunnen blijven kleven. In ieder geval werd de politieke agenda gisteren meer bepaald door RTL4 dan op hetzelfde moment bij Knevel & Van den Brink (EO), waar CDA-lijsttrekker Sybrand Buma zinnige dingen zei, maar geen bakens verzette.

Ik kan me niet goed voorstellen dat RTL de late night in de winter zomaar uit handen zou geven.