Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Spies eist onderzoek naar corporatie Vitaal Wonen

Directeur Noël Philippen van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen heeft privé 184.000 euro verdiend aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers, waaronder een dochter van VolkerWessels. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De raad van toezicht is vanochtend door demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) op het matje geroepen.

Spies eist een onderzoek in opdracht van de raad van toezicht en zal er op toezien dat dit onderzoek onafhankelijk gebeurt. Ze heeft bovendien de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar wonen onder valt, ingeschakeld.

Uit het onderzoek van deze krant blijkt eveneens dat Vitaal Wonen een villa kocht die, na te zijn opgeknapt, verhuurd werd aan de voorzitter van de raad van toezicht. Ook hield de huisnotaris van Vitaal Wonen in strijd met de Notariswet een verkoopbedrag uit een openbare akte.

Afgelopen jaren zijn grote corporaties regelmatig in opspraak gekomen door risicovolle investeringen, fraude en gebrekkig toezicht. Vitaal Wonen in Limbricht (304 woningen) is een van de kleinste corporaties.

Volgens Spies roepen de transacties „veel vragen” op. Onderzoek moet uitwijzen of er onrechtmatigheden zijn gepleegd.

Directeur Jan van der Moolen van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de financieel toezichthouder voor corporaties, kwalificeert de koop van de villa als een constructie „met het oogmerk er bepaalde figuren van te laten profiteren”. Dat de voorzitter van de raad van toezicht de villa vervolgens huurt „is een staaltje van wat ik zou duiden als ‘zou niet mogelijk moeten en mogen zijn’”.

Het Bureau Financieel Toezicht, dat toezicht houdt op notarissen, onderzoekt de handelwijze van de notaris. Directeur Folkert Winkel zegt in een verklaring: „Deze casus lijkt te duiden op vastgoedfraude waarbij de woningbouwdirecteur privé probeert te profiteren middels transacties waarbij uiteindelijk de woningbouwvereniging voor een te dure prijs het pand aankoopt. De notaris had de verkoopprijs in de akte moeten melden.” Volgens VolkerWessels blijkt uit eigen onderzoek dat er niets aan de hand is. „We zijn blij te kunnen constateren dat er keurig is gehandeld”, aldus een woordvoerder.

‘Moet ik mij nu melden bijde politie?’: pagina 27