Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ruzie tussen VVD en SP over stijging van de eigen zorgbijdrage

PVV-leider Geert Wilders bracht gisteren een bezoek aan de visafslag in Urk. „Ik vind het geweldig. Vis, een oer-Hollands product”, zei hij.
PVV-leider Geert Wilders bracht gisteren een bezoek aan de visafslag in Urk. „Ik vind het geweldig. Vis, een oer-Hollands product”, zei hij. Foto Martijn Beekman

VVD en SP blijven het conflict met elkaar opzoeken over de vraag of de VVD nu wel of niet het eigen risico in de gezondheidszorg verhoogt, volgend jaar.

Vanmorgen zei SP-lijsttrekker Roemer in het AD dat Rutte „liegt over zijn zorgplannen” en „andere partijen beschadigt”. Op zijn beurt hield VVD-lijsttrekker Rutte gisteravond aan tafel bij het RTL-televisieprogramma Wat kiest Nederland vol dat Roemer ongelijk heeft en dat de VVD het eigen risico „laat staan op 350 euro”.

Aanleiding voor de harde woorden gisteren en vanmorgen vormde een woordenwisseling tussen Rutte en Roemer tijdens het premiersdebat, afgelopen zondagavond bij RTL4. Roemer sprak Rutte aan op de VVD-plannen om het eigen risico „fors te verhogen”. Rutte pareerde dat met de korte stelling dat hij níet voor zo’n verhoging is.

Tijdens het debat reageerde Roemer enigszins verbouwereerd, maar een dag later haalde hij alsnog uit naar Rutte. Hij zei gisteren dat hij het „premieronwaardig” vond dat Rutte een „loopje met de waarheid” had genomen. De VVD kwam kort daarna met een verklaring van campagneleider Stef Blok, die zei dat het juist SP-lijsttrekker Roemer is die de plank misslaat. „Alle partijen weten dat het Centraal Planbureau de begroting van 2013 als uitgangspunt heeft genomen. En daarin is afgesproken dat het eigen risico omhoog gaat van 220 euro nu, naar 350 euro volgend jaar. Emile kan het zelf nalezen, op pagina 15 van de doorrekening van het CPB.”

Roemer zei gisteren naar aanleiding van de CPB-cijfers juist dat de kosten voor gezondheidszorg dús bij de VVD omhoog gaan, in 2013. „Mensen gaan gewoon volgend jaar 350 euro betalen, in plaats van 220. Dat is een verhoging.” Bovendien vallen als het aan de VVD ligt, ook de kosten voor de huisarts onder het eigen risico. En bovenop de 350 euro stelt de VVD nog een eigen bijdrage voor, die tot maximaal 150 euro kan oplopen. Maar, zei Rutte gisteren bij RTL, die eigen bijdrage bestaat dus „náást” het eigen risico, dus heeft Roemer volgens hem ongelijk. Roemer kondigde aan in volgende debatten zeker nog terug te komen op de opmerkingen van Rutte.