Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ruttes uitspraak ‘ is onwaar De VVD is niet voor verhoging van het eigen risico in de zorg’

waargrotendeels waarhalf waargrotendeels onwaaronwaar

Het was een opmerkelijk moment tijdens het verkiezingsdebat zondagavond bij RTL4. SP-leider Emile Roemer dacht VVD-premier Mark Rutte eens flink aan te pakken over verhoging van het eigen risico in de zorg. Roemer: „Legt u mij en Nederland nou eens uit waarom u nou zo voor het verhogen van het eigen risico bent, dan leg ik daarna uit waarom ik dat een heel onverstandig idee vind.”

Tot Roemers verbazing antwoordde Rutte: „Ik ben niet voor het verhogen van het eigen risico.” Daarop probeerde de SP-leider het nog een keer: „Jawel, u bent voor een fors hoger eigen risico. U bent bijvoorbeeld voor een eigen risico voor de dokter, dat staat gewoon in uw verkiezingsprogramma.” Maar Rutte bleef gewoon ‘nee’ knikken.

Wie had gelijk?

In het Lenteakkoord sprak de VVD met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie al af dat het eigen risico volgend jaar omhoog gaat van 220 euro nu, naar 350 euro. Maar in de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s beschouwt het Centraal Planbureau (CPB) de cijfers uit dat Lenteakkoord als ‘staand beleid’. Als de VVD het eigen risico in het verkiezingsprogramma op hetzelfde niveau van 350 euro houdt, zou je dus kunnen beweren dat de partij níet voor verhoging van het eigen risico is. En dat is precies wat Rutte zondag deed en de VVD-voorlichting gisteren nogmaals, in een persbericht.

Toch staat in het VVD-programma ook dat de VVD „van iedereen meer eigen betalingen” vraagt. „Ook de huisarts valt onder dit eigen risico”, zo schrijft de partij. De VVD noemt die extra eigen betalingen dus zelf een ‘eigen risico’.

Het CPB legde in de doorrekeningen gisteren uit hoe het precies zit. Volgens het planbureau kiest de VVD „voor een procentueel eigen risico, bovenop het vaste eigen risico van 350 euro”. Dit houdt in dat verzekerden bij de VVD 50 procent van de zorguitgaven boven de 350 euro zelf betalen, tot een maximum van 150 euro.

Het vaste eigen risico ten opzichte van het Lenteakkoord blijft bij de VVD dus inderdaad 350 euro. Maar nieuw is dat daar bovenop meer eigen betalingen voor bijvoorbeeld de huisarts komen die de partij zelf een ‘eigen risico’ noemt en die het CPB een ‘procentueel eigen risico’ noemt.

De bewering van premier Rutte dat hij niet voor verhoging van het eigen risico is, beoordelen we dan ook als onwaar.