Gewelddadige dag in Dagestan - zelfmoordaanslag en schietpartij

Said Atsayev (L), a leading Sufi Muslim cleric in the mostly Muslim region, addresses the audience during the Dagestan Peoples Congress in Makhachkala in this December 15, 2010 file photo. A female suicide bomber killed an Islamic spiritual leader and at least five other people on August 28, 2012, in the Dagestan region in Russia's North Caucasus, a police source said. Said Atsayev, a leading Sufi Muslim cleric in the mostly Muslim region, was killed along with five followers and the bomber at his home in the village of Chirkey, the source said. REUTERS/Sergei Rasulov/NewsTeam/Handout/Files (RUSSIA - Tags: CRIME LAW RELIGION) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Said Atsayev (L), a leading Sufi Muslim cleric in the mostly Muslim region, addresses the audience during the Dagestan Peoples Congress in Makhachkala in this December 15, 2010 file photo. A female suicide bomber killed an Islamic spiritual leader and at least five other people on August 28, 2012, in the Dagestan region in Russia's North Caucasus, a police source said. Said Atsayev, a leading Sufi Muslim cleric in the mostly Muslim region, was killed along with five followers and the bomber at his home in the village of Chirkey, the source said. REUTERS/Sergei Rasulov/NewsTeam/Handout/Files (RUSSIA - Tags: CRIME LAW RELIGION) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS De islamitische geestelijke Said Atsayev kwam vandaag door een aanslag in zijn huis om het leven. Foto Reuters / Sergei Rasulov

Een Russische grenswacht heeft in de Russische deelrepubliek Dagestan vandaag zeven collega’s en vervolgens zichzelf doodgeschoten. Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend.

Het Russische persbureau Interfax meldt in ieder geval dat er geen aanwijzingen zijn dat de schietpartij gerelateerd is aan een zelfmoordaanslag die eerder vandaag plaatsvond. Daarbij werden de islamitische geestelijke Said Atsayev en vijf van zijn volgelingen door een vrouwelijke aanslagpleger gedood.

In Dagestan (2,9 miljoen inwoners, vooral sunnitische moslims) vinden regelmatig aanslagen plaats op politiedoelwitten door islamistische opstandelingen, die afkomstig zouden zijn uit het naburige Tsjetsjenië.

Volgens NRC-correspondent Michel Krielaars, was het in het begin van dit jaar wat stil in Dagestan, maar past het in de situatie in de deelrepubliek. In 2014 zullen in het relatief nabije Sochi de Olympische Spelen plaatsvinden, autoriteiten vrezen dat in de aanloop hiernaartoe meer aanslagen gepleegd zullen worden.

    • Dirk Wijnand de Jong