Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Regering Colombia voert ‘verkennende gesprekken’ met FARC

Caption: Colombia's President Juan Manuel Santos speaks to the media at the Narino Presidential house in Bogota August, 27, 2012. Colombia's government is seeking peace with the country's biggest guerrilla group, known as the FARC, and could consider also holding talks with a second rebel group, Santos said on Monday. REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Colombia's President Juan Manuel Santos speaks to the media at the Narino Presidential house in Bogota August, 27, 2012. Colombia's government is seeking peace with the country's biggest guerrilla group, known as the FARC, and could consider also holding talks with a second rebel group, Santos said on Monday. REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet gisteren weten dat zijn regering 'verkennende gesprekken' voert met FARC. Foto Reuters / John Vizcaino

De Colombiaanse regering voert “verkennende gesprekken” met de FARC. Bogota wil na vijftig jaar van oorlog de strijdbijl begraven en overweegt daarom ook om met een tweede rebellengroep te gaan onderhandelen.

Dat maakte de Colombiaanse president Juan Manuel Santos gisteren tijdens een toespraak op televisie bekend. Hij liet weten dat zijn regering geleerd heeft van de fouten van haar voorgangers om een staakt-het-vuren te bemiddelen, dat meldt persbureau Reuters.

Colombia blijft wel vechten tegen FARC

Santos bevestigde hiermee eerdere geruchten van onderhandelingen tussen de regering en de linkse rebellenbeweging. Echter gaf hij geen details prijs over de gesprekken die tot nu toe met FARC gevoerd zijn, ook niet wanneer deze begonnen zijn, schrijft persbureau AP. Santos liet tijdens zijn toespraak ook doorschemeren dat het Nationale Bevrijdingsleger, een andere rebellengroep, interesse heeft getoond in een vredesoverleg.

Ondanks de onderhandelingen staakt Colombia echter niet de strijd tegen FARC. “Op elke centimeter van het land” blijft het Colombiaanse leger strijden tegen de rebellenbeweging, liet Santos weten. Een verwijzing naar het resultaat van een eerder vredesoverleg waarbij Bogota aan FARC land gaf in ruil voor een staakt-het-vuren. De rebellen bleven toen echter aanvallen uitvoeren, politici ontvoeren en drugs smokkelen. “We leren van de fouten uit het verleden, zodat we ze niet nog eens maken”, aldus Santos.

http://youtu.be/8VUDoFN4JOs

Santos had voor zijn toespraak stevige kritiek gekregen van zijn voorganger Alvaro Uribe. Die is tegen vredesoverleg met FARC en vroeg zich gisteren in een toespraak af waarover eigenlijk onderhandeld wordt. Uribe waarschuwt dat vrede er toe leidt dat militairen achter de tralies verdwijnen en rebellen het Congres overnemen.

FARC LAATSTE JAREN FLINK VERZWAKT

De FARC heeft naar schatting ongeveer achtduizend strijders. De beweging is de laatste jaren flink verzwakt door het Colombiaanse leger, dat hulp krijgt van de Amerikaanse strijdkrachten. De rebellen halen het grootste deel van hun inkomsten uit cocaïnehandel.