Pussy Riot gaat in beroep tegen de twee jaar celstraf

Drie leden van de Russische band Pussy Riot leggen zich niet neer bij de celstraf voor hun punkgebed.

Rotterdam. Drie leden van Pussy Riot gaan in beroep tegen de twee jaar celstraf die ze vrijdag kregen opgelegd. Dat heeft hun advocaat gisteren gezegd. De bandleden werden vrijdag in Moskou veroordeeld, omdat ze in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een ‘punkgebed’ ten gehore brachten, waarin de woorden ‘Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin’ voorkwamen.

De Russische rechter stelde in de motivering van het vonnis dat Pussy Riot met het geven van een ‘concert’ in de Christus Verlosserskathedraal de gevoelens van gelovigen ernstig heeft gekwetst.

Pussy Riot is een Russische punkband die bestaat uit vier vrouwelijke leden. De dames gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

De Russische autoriteiten en de machtige kerk konden bepaald niet om de actie lachen. De aanklagers eisten drie jaar celstraf tegen de leden van Pussy Riot. De vrouwen hebben ook volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst. Omdat de gevangen Pussy Riots moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de maximale zeven jaar cel geëist. NRC