Proefballon van de eeuw

Ook genoeg van halve maatregelen? Panache analyseert de voorstellen die Nederland écht uit de crisis helpen. Vandaag: het sisverbod van de PvdA en de VVD.

Het verbod op het in het openbaar sissen naar vrouwen op straat is een zegen voor de economie, die – laten we wel wezen – wel weer eens een zegen kan gebruiken.

Allereerst zijn er natuurlijk de miljoenen euro’s aan prijzige boetes die dit zal opleveren, met dank aan wat we voor het gemak maar even de ‘dwangmatige sissers’ zullen noemen. Al snel zal er sprake blijken van een harde kern van probleemsissers, mannen met een tot op heden onbekende psychische aandoening. Voor die probleemgevallen zullen niet per se effectieve, maar daarom niet minder kostbare gedragscursussen noodzakelijk blijken.

Het sissen op straat zal afnemen. En met het intreden van die sisstilte wordt het zaad van de onzekerheid in de Nederlandse vrouwengeest gezaaid. Waarom wordt er niet meer naar hen gesist? Wat is er mis met hen? Voor plastisch chirurgen, schoenenboetieks, korte-jurkjesgroothandels en lipstickgiganten breken met het sisverbod dus gouden tijden aan, om nog maar te zwijgen van de psychologen, psychiaters, gedragsdeskundigen en andere archeologen van de geest die voor miljarden aan herstelwerkzaamheden zullen moeten verrichten.

Laten we dan ook hopen dat het sisverbod in de komende kabinetsperiode zal worden uitgebreid met een fluitverbod, een lonkverbod en celstraffen voor foute openingszinnen. En dan, in 2016, is dit land klaar voor een collectieve zwijgplicht.

    • Frank Heinen