Orkaan Isaac wordt door menig Amerikaan van harte verwelkomd

Een regenboog in Tampa, Florida na de eerste regenbuien die Isaac losliet. Foto AFP / Mladen Antonov

Orkaan Isaac brengt niet alleen maar onheil. Het middenwesten van de Verenigde Staten krijgt waarschijnlijk eindelijk de regen waar het naar snakt nadat de droogte in grote gebieden de mais, tarwe en sojabonenoogst deed mislukken.

De staten aan de vallei van de Mississippi mogen eindelijk regen verwachten. Het oosten van Arkansas, zuidoost-Missouri en het zuiden van Illinois behoren tot de gebieden die het hardst zijn getroffen door de droogte. Meer dan de helft van de ruim drieduizend counties in de VS kregen er het label ‘natuurramp’ door opgeplakt.

De regen die Isaac met zich meebrengt zal de droogte verminderen, maar waarschijnlijk is het niet genoeg om haar compleet te verdrijven. Dit zegt het National Drought Mitigation Center tegenover AP. Voor Iowa ziet het er niet best uit; de staat ligt waarschijnlijk te noordelijk en zal een Isaac mogen begroeten die sterk in kracht is afgenomen en het meeste water dat hij oppikte in de Golf van Mexico alweer geloosd heeft.

In Arkansas nemen ze alles wat ze krijgen kunnen. De lokale klimatoloog Michael Borengasser zegt tegen AP dat de staat er best wat overstromingen voor over heeft om aan de extreme droogte een einde te maken. “We’ll take all of it we can get.”

‘Now is not the time to tempt fate’

Ondertussen besteedde Barack Obama vanmiddag wat van zijn kostbare campagnetijd om een statement af te geven over Isaac. Hij waarschuwde de Amerikanen in de staten aan de noordelijke kust van de Golf van Mexico voor behoorlijke overstromingen. “Dit is niet het moment om het lot te tarten”, richtte hij zich tegen mensen die twijfelen aan de noodzaak hun hebben en houden achter te laten. “You need to take this seriously.”

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat orkaan Katrina in New Orleans een spoor van ellende trok. Het National Hurricane Center stelt dat Isaac vanochtend plaatselijke tijd de orkaankracht van 119 km/u heeft bereikt, maar wordt vooralsnog ingedeeld in de eerste categorie. De storm komt naar verwachting morgen aan land in Louisiana, maar omdat hij in een straal van ruim 300 km gevoeld kan worden zijn ook de staten Florida, Alabama en Mississippi alert.

    • Jules Seegers