Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Ook Rus zonder setwinst in eerste ronde uitgeschakeld op US Open

Na een uitstekend Roland Garros en Wimbledon kon Rus het op de US Open niet bolwerken. Foto AFP / Chris Trotman

Arantxa Rus is vandaag op de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld. De Monsterse tennisster kreeg flink klop van de zes jaar oudere Galina Voskoboeva uit Kazachstan: 1-6 en 3-6.

De Kazachse staat momenteel tachtigste op de wereldranglijst. Rus vindt zichzelf negentien plaatsen hoger terug, maar had weinig in te brengen. De 21-jarige kwam voor de derde keer uit op het New Yorkse grandslamtoernooi. In 2009 was de eerste ronde eveneens het eindstation, vorig jaar reikte ze tot de tweede ronde. Op Wimbledon schopte Rus het dit jaar nog tot de derde ronde, eerder kwam ze op Roland Garros zelfs tot de vierde ronde.

Voskoboeva maakte direct haar intenties duidelijk door de service van Rus in de openingsgame te breken. De Nederlandse is wel vaker een slow starter en won wel haar tweede opslagbeurt, maar daarmee was de koek op. Ze moest nog twee breaks toestaan in het eerste bedrijf.

In de tweede set ging het beter voor Rus die zeven games lang goed mee kon met Voskoboeva. Op eigen opslag kwam ze op 40-15 en er leek geen vuiltje aan de lucht, maar de Kazachse rook haar kans, pakte een breakpunt en sloeg meteen toe. Vervolgens serveerde Voskoboeva de wedstrijd gedecideerd uit.

Rus is de derde Nederlander die zonder setwinst sneuvelt in de eerste ronde in New York. Maandag gingen ook Michaëlla Krajicek en Robin Haase al onderuit. Igor Sijsling en Kiki Bertens komen vandaag nog in actie.