Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Ontgroeningstijd

Op de eerste hulp van ons ziekenhuis meldden zich twee wat gezette ‘heren’ in driedelig grijs van rond de twintig. Tussen hen in: een ziek, bleek jochie van rond de achttien in T-shirt en afgetrapte spijkerbroek. Zijn handen waren zwart, gras en bladeren zaten op zijn kleding.

In het ontgroeningskamp had de feut tijdens het ruimen van de vogelkers last van zijn buik gekregen, zo vertelden beide heren en of er even naar gekeken kon worden.

Met de diagnose acute blindedarmontsteking werd de jongen direct geopereerd. Na afloop van de operatie en na verwijderen van het beademingsbuisje sloeg de aankomende student zijn ogen open en zei luid en duidelijk: „Ja mijnheer!”

Egbert-Jan Verleisdonk