Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nu is het definitief: weerman Erwin Kroll stopt ermee

Erwin Kroll in zijn eerste jaar bij het journaal, in 1986. Screenshot NOS
Erwin Kroll in zijn eerste jaar bij het journaal, in 1986. Screenshot NOS

In februari kwam naar buiten dat Erwin Kroll, voor veel mensen dé weerman van Nederland, tijdelijk niet meer op televisie te zien zou zijn. Nu is het definitief: Kroll stopt. Hij wil graag meer privacy.

Dat maakt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff via Twitter bekend:

Twitter avatar MarcelGelauff Marcel Gelauff Erwin Kroll, DE weerman van Nederland, stopt na 26 jaar definitief als #NOS weerpresentator. Dank je wel Erwin!!

Kroll (nu 62 jaar oud) is 26 jaar weerpresentator geweest. Hij wilde eigenlijk aardrijkskundeleraar worden, maar ging in 1973 bij het KNMI aan de slag. In 1986 nam de NOS hem aan als weerman. Hij werd al snel ‘Erwin met de handjes’ genoemd wegens zijn beweeglijke stijl met handgebaren om zijn verhaal te ondersteunen. In 1991 werd hij op een congres in Parijs zelfs uitgeroepen tot ‘meest communicatieve weerman ter wereld’. In 2006 werd hij verkozen tot favoriete weerman aller tijden van de NOS.

Een compilatie van Erwin Kroll-fragmenten, door de NOS gemaakt bij zijn 25-jarige jubileum:

http://nos.nl/video/231533-erwin-kroll-door-de-jaren-heen.html

Nu is het genoeg geweest, vindt Kroll. Op de website van zijn werkgever zegt hij:

“Ik heb nu 40 jaar gewerkt, waarvan ruim 26 voor de televisie. Ik vind het goed zo. Ik heb mijn werk, het vertellen over het weer, altijd heerlijk gevonden. Maar het bracht ook met zich mee dat ik een bekende Nederlander werd. Het op straat herkend worden, is iets waar ik eigenlijk nooit aan heb kunnen wennen. Hoe lief en aardig het Nederlandse publiek ook altijd voor me is geweest. De afgelopen periode ben ik buiten beeld gebleven om te kijken hoe me dat zou bevallen en ik voel me daar beter bij. Het is mooi geweest zo.”

Gelauff zegt over het vertrek van zijn populaire weerman dat uit de vele hartverwarmende reacties wel bleek hoe geliefd Erwin was. “We zullen Erwin als collega en vakman missen. Maar we gunnen hem ook de privacy, waar hij behoefte aan heeft.”