NS negeerde regels OV-chipkaart en misbruikte persoonsgegevens

De NS bleek volgens het CBP geen van de voorwaarden voor het gebruiken van persoonlijke gegevens na te leven. Foto NRC / Arjan de Jongh

De NS heeft de OV-chipkaart misbruikt om persoonsgegevens te verzamelen voor marketingdoeleinden. Ook gegevens van zogenaamd anonieme OV-chipkaarthouders zijn verzameld. Als ze hun saldo via de website van de NS activeerden, werden hun e-mailadressen voor reclamedoelen gebruikt. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

Onder bepaalde voorwaarden mogen de gegevens die via het systeem worden verzameld voor marketingdoeleinden worden gebruikt. De NS bleek volgens het CBP geen van deze voorwaarden na te leven.

Reizigers niet om toestemming gevraagd

Zo werd reizigers niet om toestemming gevraagd om de informatie te gebruiken. Ook hield de NS een gedetailleerd beeld bij van het reisgedrag van OV-chipkaarthouders, terwijl de voorwaarden juist moeten voorkomen dat een beeld ontstaat van wie op welk tijdstip waar heeft gereisd.

De NS krijgt geen boete of een andere vorm van straf opgelegd omdat inmiddels maatregelen zijn getroffen. De verzamelde e-mailadressen van ‘anonieme’ OV-chipkaarthouders zouden zijn vernietigd. De spoorvervoerder is hierdoor niet meer in overtreding, stelt het CBP.

“Wij zijn altijd in de veronderstelling geweest dat wij de reisgegevens voldoende verknipten zodat niet te achterhalen was wie de persoon was. Op papier bleek het uiteindelijk toch mogelijk een profiel van iemand te achterhalen. Daarom hebben wij gevraagd hoe het dan wel moet en nu is alles aangepast.” - reactie NS tegenover Novum Nieuws.

NS niet akkoord met dwangsom

Anonieme OV-chipkaarthouders die de NS benaderen met een vraag, bijvoorbeeld als ze zijn vergeten uit te checken, wordt voortaan gevraagd of hun e-mailadres mag worden opgeslagen. De reclames die naar de illegaal verzamelde adressen werden verstuurd, gingen onder meer over kortingen op een weekendje weg of bij het bezoek van een dierentuin.

Eerder deze maand moest het Rotterdamse vervoerbedrijf RET een boete van 120.000 euro betalen voor het bewaren van reisgegevens van studenten. De NS kreeg om dezelfde reden eerder al een dwangsom opgelegd van 125.000euro. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen die beslissing.