Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

New Orleans bereidt zich voor op orkaan

Bijna op de dag af zeven jaar nadat de orkaan Katrina grote verwoesting aanrichtte in New Orelans, dreigt de Amerikaanse stad opnieuw getroffen te worden door een orkaan. De tropische storm Isaac, die in Haïti en de Dominicaanse Republiek 24 mensen het leven kostte, neemt in kracht toe en koerst nu recht aan op New Orleans, in de staat Louisiana. Vanavond zal de storm naar verwachting boven land aankomen en dan orkaankracht hebben.

President Obama riep gisteren de noodtoestand uit voor Louisiana, waarmee geld van de federale overheid voor noodmaatregelen beschikbaar komt. De (Republikeinse) gouverneur Jindal bedankte, maar zei dat de hulp onvoldoende was. Toen Katrina op 29 augustus 2005 New Orleans trof, kwamen daarbij meer dan 1.800 mensen om het leven.

De zwaar tekortschietende hulpverlening na Katrina is de Republikeinse president George W. Bush destijds zwaar aangerekend. Dat de kwestie nu weer in de aandacht staat, uitgerekend tijdens de Republikeinse conventie in Tampa, komt de partij niet goed uit. Extra pijnlijk is het, schrijft The New York Times vandaag, dat de partij op rampenbestrijding fors wil bezuinigen. (AP, Reuters)