Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Nergens een saluut aan de Oranje Zeeuwen

Zeeuwen van Oranje door Zeelandia, Gezien: 24/8, Voetbal Experience, Middelburg. Daar t/m 1/9.

Niet meer dan negen Zeeuwen telde het Nederlands voetbalelftal in de loop van ruim een eeuw. Zeeuwen van Oranje wil hen eren. In een zaal van het voetbalmuseum van Middelburg, de Voetbal Experience, is er een introductie van de negen met foto’s en filmpjes. Onder hen zijn Danny Blind, Willem van Hanegem, Peter van Vossen en Frans de Munck, de playboy-keeper die de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield vol op de mond zoende toen zij de aftrap van een wedstrijd nam.

Dan verkassen we naar de bar, waar onze gids Sjaak (Bas Teeken) een liturgische dienst houdt als voetbalpriester: een Zeeuws meisje reikt plechtig een blikje bier aan, dat Sjaak in de kelk giet. Een wit bolletje wordt opgehouden als hostie en eerbiedig gedeeld. Een aardig begin.

Maar wat volgt is rommelig en karakterloos. Hein van der Heijden speelt een indringer in het publiek, die deze zogenaamde ‘thema-avond’ verstoort. Pas na veel trammelant raken deze man, JJ, en Sjaak in gesprek. Maar een saluut aan de negen Zeeuwen wordt het niet, want het zijn ex-Amsterdammers die anekdotes uit hun jeugd delen.

Tussendoor ontpopt het Zeeuws meisje zich als Helena, die haar schaking en het beleg van Troje navertelt, met als enige naspeurbare reden dat de namen van Ajax en Sparta vallen.

De tekst van Alex Mallems, artistiek leider van Zeelandia, is ondermaats, en de regie fnuikend. Zo herkent Sjaak plotseling JJ niet meer als die een masker opzet, en acteert hij tomeloze angst. Zeldzame flauwekul.