Moslimleider Kenia gedood

In de Keniaanse kuststad Mombasa zijn gisteren rellen uitgebroken na de gewelddadige dood van de islamitische geestelijke Aboud Rogo Mohammed. Aanhangers van Rogo beschuldigen de politie ervan hem te hebben gedood.

Rogo wordt door de Verenigde Naties en Amerika beschuldigd van steun aan de islamitische terreurgroep Al Shabaab in Somalië. Hij werd door onbekenden doodgeschoten terwijl hij met zijn vrouw, zijn vader en zijn vijfjarige dochter in zijn auto reed. Na de moord gingen aanhangers van Rogo de straat op en richtten hun woede op kerken, vernielden het interieur. Ook staken ze auto’s in brand voordat ze met traangas uiteen werden gedreven.

De politie ontkent elke betrokkenheid bij de dood van Rogo. Maar een moslimorganisatie spreekt van buitengerechtelijke executies en wijst op de ontvoering van twee andere moslimgeestelijken in april van dit jaar. Het lichaam van een van hen is zwaar verminkt teruggevonden. De ander is nog steeds zoek.

Eerder dit jaar werd Rogo gearresteerd omdat hij aanslagen zou voorbereiden. In zijn huis werden wapens, munitie en ontstekingsmechanismen voor bommen gevonden. Rogo was in afwachting van de rechtszaak op borgtocht vrijgelaten.