Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Mini-serie Hilary Mantels’ Thomas Cromwell romans

De succesvolle romans Wolf Hall en Bring Up the Bodies van de Britse schrijfster Hilary Mantel worden verfilmd. Dat laat The New York Times weten. In Mantels’ romans staat het gefictionaliseerde leven centraal van Thomas Cromwell. Hij was een hoveling ten tijde van de Engelse koning Hendrik VIII. Het script van de tv-serie wordt geschreven

Hilary Mantel in 2009 met haar Man Booker Prize winnende roman Wolf Hall/ Foto Reuters

De succesvolle romans Wolf Hall en Bring Up the Bodies van de Britse schrijfster Hilary Mantel worden verfilmd. Dat laat The New York Times weten. In Mantels’ romans staat het gefictionaliseerde leven centraal van Thomas Cromwell. Hij was een hoveling ten tijde van de Engelse koning Hendrik VIII.

Het script van de tv-serie wordt geschreven door Peter Straughan, die ook verantwoordelijk was voor het filmscript van de film Tinker Tailor Soldier Spy.

Over Mantels Man Booker Prize winnende roman Wolf Hall schreef NRC-redactrice Joyce Roodnat recent:

‘Ook wie geen puf heeft voor historische romans moest het toegeven: Wolf Hall (2009) was verpletterend, als roman en als gewaagde geschiedschrijving. Het boek volgde het spoor van de obscure Thomas Cromwell (1485-1540). Hij was plaatsvervanger van koning Henry VIII van Engeland (1491-1547), wegbereider voor Anne Boleyn als zijn gemalin en koningin. Je dacht, dat weten we nu wel met die twee: spectaculair, barbaars, en middeleeuws dramatisch. Maar nee, we wisten het helemaal niet. Auteur Hilary Mantel riep een sensationele wereld op, vreemd, wreed, gedragen door machtspolitiek en willekeur. Iets van een volslagen andere tijd maar je kunt je er niet aan onttrekken. Ze kreeg er de Booker Prize voor.’

In dezelfde recensie schreef Roodnat over Bring up the Bodies:

‘Net als in Wolf Hall gaat Mantel te werk als een detective. Op basis van kleine aanwijzingen ontfutselt ze een meeslepend verhaal aan de geschiedenis. „Geef me één feitje. Vertel me dat iemand van rode poon houdt – dan kan ik iets doen”, legde ze vorig jaar uit in deze krant. Ze blaast in de geschiedenis gestolde figuren leven in met details waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.’

De Britse tv-zender BBC2 neemt de taak op zich en hoopt een 6 uur durende mini-serie eind 2013 op de televisie te krijgen.