Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Minder intelligent door jong te blowen

Wie voor zijn achttiende jaar regelmatig blowt, is als volwassene minder intelligent. Dat is de conclusie van een onderzoek in Nieuw-Zeeland waarbij meer dan duizend mensen vanaf hun geboorte tot hun achtendertigste zijn gevolgd. De resultaten staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De uitkomst van de studie ligt „in lijn met eerder onderzoek”, zegt epidemioloog Ron de Groot van het Trimbos Instituut. Daaruit bleek al dat intensief gebruik van cannabis leidt tot psychische problemen, zoals angst en depressie. „Het mooie van de nieuwe studie is dat de onderzoekers de intelligentie voor en na cannabisgebruik hebben kunnen meten. Daardoor kunnen ze nu redelijk harde uitspraken doen over oorzaak en gevolg.”

De deelnemers die op jonge leeftijd het meeste cannabis hadden gebruikt waren ook het hardst achteruitgegaan in hun intellectuele vermogens. Ze bleken op 38-jarige leeftijd 8 punten te hebben ingeleverd bij IQ-tests. Het effect bleef overeind als de onderzoekers corrigeerden voor opleiding en alcohol- en drugsgebruik.

In Nederland is het cannabisgebruik onder jongeren hoog. Van de middelbare scholieren zegt ruim 17 procent ooit wel eens te hebben geblowd, aldus Trimbos-wetenschapper Saskia van Dorsselaer. Hoewel cannabis hier makkelijker verkrijgbaar is dan elders in Europa staan Nederlandse jongeren op de vierde plaats. Uit enquêtes blijkt dat Nederlandse jongeren makkelijk denken over de gevolgen van incidenteel cannabisgebruik, maar dat zij wel bedenkingen hebben bij regelmatig gebruik, aldus Van Dorsselaer.