Met die vlag het stadion inlopen geeft een enorme oppepper

Speerwerper Ronald Hertog draagt morgen de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. De 23-jarige Europees kampioen die een onderbeen verloor bij een auto-ongeluk werd vier jaar geleden in Peking vierde. Deze Spelen gaat hij voor een medaille.

1Morgen ben je de vlaggendrager. Wat verwacht je daarvan?

„Ik denk dat ik 400 meter met kippenvel ga rondlopen. Ik heb niet geoefend en hoor deze week wel hoe het precies in zijn werk gaat, maar als je deze zomer de opening van de Olympische Spelen bekeek, krijg je wel een voorproefje. Onze openingsceremonie zal qua omvang en kosten vergelijkbaar zijn. En het stadion zal net zo vol zitten. Dat ik dan de Nederlandse vlag mag dragen, is een grote eer.”

2Nog even bijgepraat met windsurfer Dorian van Rijsselberghe, die de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen droeg?

„Toevallig heb ik hem onlangs gesproken. Hij kwam langs op Papendal, toen bekend was dat ik de vlag zou dragen. Dus zijn we op de foto gegaan en hebben we besproken hoe zoiets precies werkt. ‘Gewoon even met die vlag gaan zwaaien’, zei Dorian tegen mij.”

3Op de vorige Spelen in China werd je vierde bij het speerwerpen. Moet het deze keer goud worden?

„Vier jaar geleden was ik negentien jaar en was ik voor het eerst op de Paralympische Spelen. De vierde plaats was toen het hoogst haalbare en daar was ik ook tevreden mee. Maar na Peking ging het vizier gelijk op Londen. Daar heb ik de afgelopen vier jaar naar toegeleefd. Natuurlijk waren de EK’s en de WK’s ook belangrijk, maar Londen was altijd het hoofddoel. Ik zeg niet dat ik daar goud ga winnen, omdat ik geen invloed heb op de rest van het veld. Ik wil de speer verder gooien dan ik ooit gedaan heb en dan zie ik wel wat dat oplevert. Een persoonlijk record is het doel.”

4Maar hoe groot is de kans op een medaille?

„Als ik naar de prestaties van de afgelopen jaren kijk, is die kans realistisch. Ik stond vorig jaar tweede op de wereldranglijst in mijn klasse en dit jaar zelfs eerste. Maar dat is een wat vertekend beeld, omdat mijn twee belangrijkste concurrenten uit China zich dit seizoen nog niet hebben laten zien. Met zijn drieën steken wij boven de rest van het veld uit, dus ik denk dat wij in Londen de medailles gaan verdelen.”

5Tot zondag verbleef je nog in een trainingskamp in Barcelona. Hoe is dat verlopen?

„Dat was heel prettig. Hoe dichterbij de Spelen komen, hoe meer je er door je omgeving op wordt aangesproken, en hoe meer je thuis wordt afgeleid. Daarom was het goed de voorbereiding in Barcelona af te sluiten. Daar is alles veel relaxter en minder gestresst. We trainen niet meer zo vaak als een paar maanden terug, maar het is veel intensiever. Dit is de mooiste periode in de voorbereiding, omdat je steeds dichter bij je topvorm komt.”

6Ben je al in paralympische sferen?

„Dat komt pas echt als ik met die vlag het stadion inloop. Daar krijg ik een enorme oppepper van. Na de opening ga ik mijn cocon in en is er geen normaal gesprek met mij te voeren tot 2 september. Dan moet het gebeuren.”

    • Arman Avsaroglu