Halvering van de winst voor Douwe Egberts

Koffie van DE Master Blenders 1753, dat vandaag jaarcijfers naar buiten bracht. Foto Hollandse Hoogte / Evelyne Jacq

DE Master Blenders, de maker van Douwe Egberts en Pickwick, heeft in het afgelopen boekjaar meer dan de helft minder winst gemaakt. Het boekjaar dat eindigde op 30 juni leverde 118 miljoen euro op, tegen 267 miljoen euro een jaar eerder.

Dat meldt het bedrijf in het eerste zelfstandige jaarverslag. Door de gestegen koffieprijs, fraude bij Braziliaanse activiteiten en de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee werden veel extra kosten gemaakt. De omzet steeg wel, met 7,1 procent naar 2,8 miljard euro. Dat kwam onder meer door de gestegen koffieboonprijs, die doorberekend werd aan de consument. Klanten betaalden meer voor hun koffie, al zorgde dat wel voor vijf procent minder verkoop.

Onderzoek naar ‘onregelmatigheden’ in Brazilië bijna afgerond

Begin augustus bracht DE naar buiten dat er onregelmatigheden waren ontdekt bij de Braziliaanse activiteiten. Het onderzoek naar die misstanden is inmiddels bijna afgerond, meldt het bedrijf. De nettowinst over het fiscale jaar 2012 kwam drie miljoen lager uit door de fraude. Er zijn geen extra tegenvallers gevonden.

DE Master Blenders is een afsplitsing van het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee. Het bedrijf is sinds begin juli officieel genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het volgende boekjaar loopt van juni 2012 tot en met december 2013. Daarna wordt het kalenderjaar gehanteerd als boekjaar.

    • Peter Zantingh