Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Medicijnen brengen, en het evangelie

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het kandidaat-Kamerleden. Tijdens de verkiezingscampagne elke dag een aflevering.

Nederland, Teuge, 24 augustus 2012 Kees van der Staaij lijsttrekker Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, Teuge, 24 augustus 2012 Kees van der Staaij lijsttrekker Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

‘Mijn onderwijzer op de reformatorische lagere school in Vlaardingen zei al: Kees heeft later een missie nodig – maar wel met avontuur en spanning. Zelf wilde ik mensen helpen in arme landen.

Daarom had ik wel piloot willen worden voor stichting MAF, een christelijke hulporganisatie. Het vliegtuigje op de foto is van hen. Zij helpen mensen in afgelegen gebieden. Ze brengen medicijnen naar een uithoek van Papoea-Nieuw-Guinea of zetten artsen af in de binnenlanden van Tanzania. Ze brengen ook het evangelie. Sinds kort zit ik in de raad van toezicht bij MAF.

Uiteindelijk ben ik nooit langdurig in verre landen geweest. Wel heb ik als woordvoerder buitenlandse zaken voor de SGP betrokkenheid met arme gebieden. Ik reis veel. Laatst was ik nog in Egypte, om te kijken hoe de revolutie daar is uitgepakt voor christenen. En mijn twee adoptiekinderen zijn afkomstig uit Colombia.

Mijn hang naar avontuur kan ik kwijt in het politieke werk in de Tweede Kamer. Ik vind het heerlijk dat ik geen negen-tot-vijfbaan heb, dat ik niet ’s avonds op de bank hoef te wachten op de volgende dag. Het hectische, het onverwachte, het dynamische van de politiek vind ik bepaald geen vervelende bijkomstigheid.”