Marijnissen voorziet 45 zetels voor SP

Foto NRC / Vincent Mentzel Foto NRC / Vincent Mentzel

Het is reëel dat de SP bij de naderende verkiezingen 45 zetels haalt. “Ik heb dat met peilers besproken en het potentieel is hoger dan de aantallen die we nu scoren in de peilingen”, zegt partijvoorzitter Jan Marijnissen vandaag in een interview met NU.nl.

In de peilingen staat de SP op ruim dertig zetels. Opiniepeilers gaan regelmatig na hoeveel mensen een stem op een bepaalde partij overwegen. Voor alle partijen geldt dat het potentieel veel hoger is dan het aantal zetels dat ze werkelijk halen. Door zwevende kiezers kunnen partijen groeien, maar ook kiezers verliezen aan andere partijen.

‘Van Wilders niets te duchten’

Marijnissen is echter niet bang dat de SP kiezers aan de PVV of de PvdA verliest.

“Van Wilders hebben we helemaal niets te duchten en bij de PvdA hoeven we alleen maar te benoemen dat we nu geconfronteerd worden met hun erfenis. Ik voorzie een mooie uitslag.”

‘Vertrouwen in Roemer is toegenomen’

De zetelwinst die de SP in de peilingen boekt komt volgens Marijnissen onder meer doordat partijleider Emile Roemer vorig jaar onder kiezers en journalisten politicus van het jaar is geworden. Daardoor zou het vertrouwen in hem toenemen.

Ook door de strijd tussen Roemer en VVD-leider Mark Rutte zou de aanhang groeien. Hierdoor zou de SP als de vertegenwoordiger van links worden gezien.

Marijnissen nam vanwege gezondheidsproblemen in 2010 afscheid van de landelijke politiek, maar bleef partijvoorzitter. De kans dat hij bij regeringsdeelname van de SP een ministerschap wil overwegen is volgens hem heel klein, gezien zijn gezondheid. Toch laat hij een gaatje open. “Je moet nooit alles uitsluiten.”

    • Marije Willems