Mag je echt je fiets niet voor een winkel plaatsen?

Ben je strafbaar als je een fiets parkeert voor een winkelruit, terwijl daar een bordje hangt met ‘Verboden fietsen te plaatsen’, vraagt Ieke van Vegchel uit Deurne zich af. „De stoep is toch van iedereen?”

Veel winkeliers hangen dit soort verbodsbordjes op. Om te voorkomen dat fietssturen door hun ruiten gaan, of om ervoor te zorgen dat mensen hun etalage goed kunnen zien, zegt Rob van der Veen. Hij is persvoorlichter bij de politie Amsterdam-Amstelland. Maar of je ook een bekeuring kunt krijgen voor een verkeerd geparkeerde fiets hangt helemaal van de situatie af. Want de stoep is niet altijd van iedereen, zegt Van der Veen.

Als een winkelier eigenaar is van de grond voor de winkel dan mag de politie een bekeuring uitdelen als je je fiets voor de etalage plaatst. Want grondeigenaren mogen zelf bepalen of iemand wel of niet mag parkeren op hun eigendom.

Maar ook als de fiets gewoon op de openbare weg staat, ga je niet meteen vrijuit. Van der Veen: „Je moet er hoe dan ook voor zorgen dat je fiets niet in de weg staat. Zolang voetgangers er nog langs kunnen lopen, is er niets aan de hand. Kunnen ze er niet langs? Dan blokkeert je fiets de openbare weg. En dat is een overtreding.”

Maar hoe weet je dan of het om een openbare weg gaat, of om eigen grondgebied? Helaas, dat kun je als burger niet weten, zegt Van der Veen. Het is dus het verstandigst om de aanwijzingen op de bordjes gewoon op te volgen. Dan weet je zeker dat je niet in de problemen komt.

En hoe zit het met bordjes van garage-eigenaren? Die hangen vaak ‘Inrit vrijhouden’ op hun garagedeur. Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde, zegt Van der Veen. „De politie zal nooit zomaar een bekeuring uitschrijven voor een auto die zo’n inrit blokkeert. Ze zullen eerst uitzoeken van wie die auto is en wat die daar doet.” Want misschien heeft de garage-eigenaar zijn eigen auto wel even voor de deur gezet.

Maar ook hier hangt het weer allemaal af van de verkeerssituatie. Als de auto op een stoep staat, blokkeert hij de openbare weg. En dan grijpt de politie dus wel in.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Martine Huijbregts