Lolita’s maagdelijk groene verschijning

Lolita van Vladimir Nabokov. Olympia Press, Parijs, 1955/ Foto Flavorwire

Boekencovers, ze veranderen door de jaren heen. Pluk een recente editie van Vladimir Nabokovs Lolita uit de kast en er prijkt een foto op van een jong meisje. Het past bij de inhoud. Toch was de eerste editie, uitgegeven door Olympia Press in 1955, een stuk minder onthullend.

Dat blijkt uit het overzicht van 25 boekencovers van eerste drukken van klassiekers dat door de Amerikaanse blog Flavorwire wordt gegeven. In het overzicht is de cover van de eerste druk van Lolita opgenomen. En wat blijkt? Geen filmstil van een op haar buik liggende actrice, zoals gebruikelijk is bij de Modern Classic Edition van Penguin. Geen zonnebadend meisje zoals op een recente uitgave van De Bezige Bij. Groen, met een witte en zwarte omlijsting, tekst, meer was er in 1955 op de cover niet te vinden.

Ook de hieronder weergegeven covers maken onderdeel uit van het overzicht. Het betreft van boven naar onder On the Road van Jack Kerouac uitgegeven door Viking Press in New York in 1957, The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien in 1954 en 1955 uitgegeven door George Allen & Unwin Ltd (de drie covers werden door J.R.R. Tolkien eigenhandig ontworpen) en Ulysses van James Joyce in 1922 uitgegeven door het in Parijs gevestigde Shakespeare & Co.

Het hele overzicht is hier te zien.

    • Roderick Nieuwenhuis