Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kortkolom sport

Basketballers winnen verrassend van Georgië

Almere. De Nederlandse basketballers hebben in de EK-kwalificatie hun eerste overwinning behaald. Het team won gisteren verrassend met 91-88 van Georgië, dat nog ongeslagen was. Door de zege houdt Nederland kans op het Europees kampioenschap, dat volgend jaar in Slovenië wordt gespeeld. Beide teams hielden elkaar aanvankelijk in evenwicht, maar in het tweede periode liepen de bezoekers uit naar een 41-28 voorsprong. In de derde periode kwam Nederland, onder leiding van Rogier Jansen en voormalig NBA-speler Francisco Elson, terug tot 59-59. In een spannende slotfase trok Nederland uiteindelijk de zege naar zich toe. De Nederlandse basketballers staan nu, met nog vier wedstrijden te gaan, voorlaatste in de poule van vijf. De twee beste ploegen plaatsen zich voor het Europees kampioenschap. Nederland speelt zijn volgende wedstrijd tegen Roemenië. (NRC)

Theo Janssen verhuist toch naar Vitesse

Arnhem. Theo Janssen maakt definitief de overstap van Ajax naar zijn oude club Vitesse. De middenvelder tekende gisteren een contract voor drie jaar, liet zijn zaakwaarnemer weten. De overgang leek vorige week al rond te zijn, maar de clubs konden niet tot overeenstemming komen. Vitesse wilde ineens de afkoopsom met 100.000 euro verlagen, stelde zaakwaarnemer Rob Jansen zondag. Gisteren kwam het alsnog tot een akkoord. Vitesse betaalt Ajax zo’n 600.000 euro voor de speler. Janssen zelf levert de helft van zijn salaris in bij Vitesse. „Gevoel is voor mij belangrijker dan euro’s. Ik voel me opgelucht”, liet hij weten. (Novum)

Scheidsrechter komt om door speer

Düsseldorf. De atletiekscheidsrechter die zondag in de Duitse stad Düsseldorf door een speer werd getroffen, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldden Duitse media gisteren. De 75-jarige man werd tijdens een lokale atletiekwedstrijd door de speer in zijn halsslagader getroffen. Het slachtoffer liep het veld op terwijl een zojuist geworpen speer nog in de lucht was. Dat is eigenlijk verboden, maar de meer ervaren scheidsrechters doen dat wel vaker. Het slachtoffer was al tien jaar scheidsrechter. Nadat de man door de speer was getroffen, werd hij meteen op het veld gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. De wedstrijd werd direct afgelast. (Novum)

Ellen van Dijk wint Lotto-Decca Tour

Geraardsbergen. Ellen van Dijk heeft de Lotto-Decca Tour op haar erelijst bijgeschreven. De Nederlandse wielrenster van Team Specialized won gisteren de derde en laatste etappe van deze meerdaagse Belgische koers en schoof op naar de eerste plaats in de algemene rangschikking. Na twee beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen versloeg Van Dijk de Belgische Liesbet De Vocht en de Duitse Lisa Brennauer in de sprint. Het drietal eindigde in dezelfde volgorde in het eindklassement. (NRC)

Modric tekent voor vijf jaar bij Real Madrid

Madrid. De Kroatische voetballer Luka Modric heeft een vijfjarig contract bij Real Madrid getekend. Zijn oude club Tottenham Hotspur ontvangt volgens diverse Spaanse media 35 miljoen euro voor de 58-voudig Kroatisch international. De middenvelder, die nog een contract tot 2016 had bij de Spurs, zei bij zijn presentatie „vereerd en trots” te zijn om in Madrid te mogen spelen. Wel vond hij dat zijn transfer sneller had mogen rondkomen. „Nu heb ik twee wedstrijden gemist. Ik ben hier om iedere dag beter te worden en titels te winnen”, zei de middenvelder. (Novum)