Kortkolom economie

Vertrouwen van Duitse ondernemers daalt

Rotterdam. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is deze maand verder gedaald. Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo gisteren bekend. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen van Duitse ondernemers daalt. „De Duitse economie blijft wankelen”, zegt Hans-Werner Sinn, president van het Ifo. De verwachtingen voor de Duitse export zijn voor het eerst in 3 jaar licht negatief, aldus Sinn. De vertrouwensindex zakte tot 102,3 punten, van 103,2 punten een maand eerder. Dat is de laagste stand sinds april 2010. Het Ifo gaf aan dat de Duitse economie verder afzwakt. Ook zijn de ondernemers pessimistischer over het komend halfjaar. De crisis in de eurozone leidt tot onzekerheid en een inzakkende vraag. Dat begint effect te krijgen op de Duitse export, aldus het Ifo. Duitse bedrijven blijven terughoudend met investeringen. , zeiden de onderzoekers. (NRC)

Olieveld ontdekt voor kust van Noorwegen

Rotterdam. Het Noorse Statoil heeft een olieveld van hoge kwaliteit ontdekt in de Noordzee voor de kust van Stavanger. De opbrengst van het Geitungen-veld wordt geschat op 140 tot 270 miljoen vaten. Dat meldde het door de staat gecontroleerde oliebedrijf gisteren. Het veld ligt vlak bij het Johan Sverdrup-veld, dat vorig jaar werd ontdekt en 0,5 tot 1,2 miljard olievaten moet opleveren. Die vondst betekende de grootste ontdekking op het Noorse grondgebied tot nu toe. Statoil heeft veertig procent van de aandelen in het olieveld in handen en voert de werkzaamheden uit. De overige partners zijn Petero met dertig procent, Det norske oljeselskap met twintig procent en Lundin Norway met de overige tien procent. (Novum)

FNV bereikt akkoord gelijke betaling Polen

Rotterdam. FNV Eemshaven en het Poolse bouwbedrijf Remak hebben een principeakkoord gesloten over de gelijke betaling van Poolse en Nederlandse werknemers. Dat maakte FNV-bestuurder Masja Zwart gisteren bekend. Het akkoord is bereikt in de wandelgangen van de rechtbank in Groningen, waar de twee partijen zaten in verband met een door de vakbond aangespannen kort geding. FNV Eemshaven wilde via de rechter afdwingen dat Remak zich aan de Nederlandse cao gaat houden zodat buitenlandse werknemers in Nederland hetzelfde cao-loon krijgen als werknemers uit Nederland. De rechter had de twee partijen met klem aangeraden er zelf uit te komen. Remak bouwt aan de kolencentrale van RWE/Essent (Novum).

Jongeren in horeca krijgen fors meer loon

Rotterdam. Jongeren in de horeca kunnen komend jaar rekenen op flink meer salaris. Het basisloon van een beginnende medewerker bediening wordt met 6,4 procent verhoogd. Een beginnende barkeeper gaat ruim 7 procent meer verdienen. Dat is het resultaat van een gisteren gesloten cao-akkoord. De horeca zou beginners meer betalen dan in andere sectoren. Met ingang van oktober worden verder alle horecalonen met 0,75 procent verhoogd. Dat gebeurt opnieuw op 1 juli volgend jaar. De cao heeft een looptijd tot en met 31 december volgend jaar.

Airbus: opdracht van 7 mld uit Filippijnen

Rotterdam. Het Europese Airbus gaat 54 kleine vliegtuigen leveren aan Philippine Airlines (PAL). De bestelling heeft een waarde van 7 miljard dollar. Het bedrijf bestelt tien toestellen van het type A330-300 en 44 A321-vliegtuigen. Airbus is verwikkeld in een felle concurrentiestrijd met Boeing, dat ook meedong naar de opdracht van Philippine Airlines. (Reuters)