Kortkolom cultuur

A’damprijs voor Boom, De Vroedt, Vd Bercken

amsterdam. Theatermaker Eric de Vroedt, boekontwerper Irma Boom en pianiste Daria van den Bercken hebben de Amsterdamprijs 2012 gewonnen – de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad. Elk van de prijswinnaars ontvangt 35.000 euro prijzengeld. Volgens de jury „getuigt het drietal van wereldklasse, maatschappelijk engagement en vakmanschap, met een hart voor de stad Amsterdam”. Andere genomineerden waren Amsterdam Sinfonietta, fotomuseum Foam, muzikante Corrie van Binsbergen en Podium Mozaïek. Gisteren maakte de Kring van Nederlandse Theatercritici bekend dat De Vroedt eveneens de Prijs van de Kritiek heeft gewonnen, de prijs die jaarlijks door theatercritici aan één bijzondere theatermaker of instelling wordt toegekend. (NRC)

Notenkraker voor Caro Emerald en Kees Prins

Rotterdam. Zangeres Caro Emerald en acteur Kees Prins hebben maandagavond een Gouden Notekraker gewonnen, de onderscheidende prijs ván uitvoerende kunstenaars vóór uitvoerende kunstenaars. Volgens de jury heeft Emerald „met haar nieuwe sound Nederland weer op de wereldwijde popkaart gezet”. De zangeres liet in de categorie muziek Glennis Grace en Waylon achter zich. Kees Prins won in de categorie televisie voor de rol van Huub Couwenberg in de VARA-serie Overspel, een rol die volgens de jury „blijvend intrigeert”. Prins versloeg in zijn categorie Peter Blok en Sigrid ten Napel. Emerald en Prins namen de prijs in ontvangst in Paradiso in Amsterdam. Alle bij auteursrechtenorganisaties Norma en Sena aangesloten kunstenaars mochten stemmen op de winnaars. De Gouden Notekrakers worden sinds 1974 jaarlijks uitgereikt. (Novum)