Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Mannen rijden gezant Japan klem, stelen vlag

Peking. De Japanse ambassadeur in China, Uichiro Niwa, is gisteren in Peking door onbekenden klemgereden, toen hij met zijn dienstauto onderweg was. Daarop griste een man de Japanse vlag van de auto. Het incident komt op een moment van toenemende spanningen tussen beide landen over een eilandengroep, die Japan de Senkaku’s noemt en China de Diaoyu. Japan heeft een onderzoek geëist van de Chinese autoriteiten over het incident met de geroofde vlag. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn excuses aangeboden aan Japan. (AP)

VS: geen vervolging van urinerende militairen

Washington. De Amerikaanse militairen die in Afghanistan verantwoordelijk waren voor de verbranding van korans en een andere groep die op video had vastgelegd hoe ze urineerden op de lijken van gedode Talibaan-strijders, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dit hebben de militaire autoriteiten gisteren bepaald. Wel kunnen de militairen disciplinerende maatregelen tegemoet zien, zoals een verlaging van hun rang. Vooral de verbranding van de korans, die volgens de Amerikanen niet opzettelijk plaats had, leidde tot hevige rellen, waarbij dertig mensen om het leven kwamen. (Reuters)

Duizenden betogen in Koeweit tegen regering

Koeweit. Duizenden Koeweiti's hebben gisteren deelgenomen aan een protestdemonstratie van de oppositie tegen plannen van de regering om de kieswet te wijzigen. Ze vrezen dat de oppositie de pas wordt afgesneden door de wijzigingen. De meeste deelnemers waren mannen. De oppositie heeft al gedreigd de volgende verkiezingen te zullen boycotten als de regering voet bij stuk houdt. Sinds de ontbinding van het Koeweitse parlement in december 2011 verkeert het land in een politieke impasse. (AFP, Reuters)

Boot met Egyptische migranten gekapseisd

Kairo. Een boot met enkele tientallen Egyptische migranten die illegaal Europa wilden binnenkomen is gekapseisd. Gevreesd wordt dat het grootste deel van hen is verdronken in de Middellandse Zee. De boot was zondagavond vertrokken uit een haven dichtbij de Libische grens. Volgens de enige overlevende die tot nu toe is aangetroffen, een 23-jarige man, waren er veel te veel mensen op de boot. Tot dusverre zijn er drie lijken op het strand aangespoeld, 36 anderen worden nog vermist. (AP)

Monniken Tibet dood na zelfverbrandingen

Peking. In het zuidwesten van China zijn gisteren twee Tibetaanse tieners aan hun verwondingen overleden, nadat ze zich bij een klooster in de provincie Sichuan in brand hadden gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. Dat heeft rechtenorganisatie Free Tibet gezegd. Ze schreeuwden anti-Chinese leuzen toen ze hun daad ten uitvoer brachten. Volgens Tibetaanse bronnen staat het aantal zelfverbrandingen sinds 2009 hiermee op 51. (AP, Reuters)

Drie leden Pussy Riot gaan in hoger beroep

Moskou. De drie veroordeelde leden van het Russische punkcollectief Pussy Riot gaan in beroep tegen de straf die ze eerder deze maand kregen voor een kort protest in de grootste kathedraal van Rusland. Dit heeft hun advocaat gisteren verklaard. De drie jonge vrouwen kregen elk twee jaar strafkolonie opgelegd. Twee andere leden van Pussy Riot zijn naar verluidt inmiddels naar het buitenland gevlucht uit vrees te worden opgepakt. (Reuters)