Keijzer: ‘koud om het hart als ik boerka zie’

Mona Keijzer, nummer twee op de lijst voor het CDA, krijgt het „koud om het hart” als ze „in Amsterdam vrouwen in boerka’s ziet lopen. Ze geven een gevoel van onveiligheid.”

Dat heeft ze vanochtend gezegd in Direct Den Haag op nrc.nl, waarin kiezers via de webcam vragen kunnen stellen aan politici. „Wat doen wij vrouwen aan”, zegt Keijzer, „het is een gevangenis voor vrouwen en een volledige ontkenning van hun identiteit.”

Het boerkaverbod is een gevoelig thema voor het CDA. De partij is voor het boerkaverbod, zoals Keijzer nu verwoordt. Maar de demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (ook CDA) zei voor de zomer dat ze er „geen traan om zou laten” als het verbod in de prullenbak zou belanden. Eerder was Spies nog voorstander van het boerkaverbod, omdat dit was afgesproken met de toenmalige gedoogpartner PVV. Door de val van het kabinet is dat verbod van de baan. Naar schatting dragen 150 tot 200 vrouwen in Nederland een boerka.

„Wat Liesbeth Spies bewogen heeft daarvan terug te komen, dat weet ik niet”, zei Keijzer vanochtend. „Ik weet wel dat het boerkaverbod al jaren in het CDA-verkiezingsprogramma staat”, voegde ze eraan toe. Dat laatste is niet zo, een verbod op gelaatsbedekkende kleding stond niet in het verkiezingsprogramma van twee jaar geleden en ook niet in het huidige verkiezingsprogramma.

Keijzer stelt ook voor sigaretten niet langer in „leuke kleuren” te laten verpakken. Fabrikanten moeten verplicht worden de pakjes grijs te maken om zo verslaving terug te dringen „en om te voorkomen dat jonge mensen gaan roken”.

    • Geertje Tuenter
    • Freek Staps