Hoofdredacteur Wilders: u krijgt een ganzenbord

NOVUM159:LIJSTTREKKERS MAKEN TELEGRAAF:AMSTERDAM;26AUG2012-NOVUM. Foto, V.l.n.r. Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Sjuul Paradijs, Emiel Roemer, Mark Rutte, Diederik Samsom en Geert Wilders. AMSTERDAM - Geen campagne zonder media, en geen stembusgangzonder Telegraafverkiezingskrant. Daarom maken ook dit jaar de lijsttrekkers van de zes grote partijen hun eigen Telegraaf. Mark Rutte, Emile Roemer, Geert Wilders, Diederik Samsom, Sybrand Buma en Alexander Pechtold zullen op zondag 26 augustus als gasthoofdredacteur twee pagina's naar eigen inzicht vullen. Vanaf 14.30 uur buigen de leiders van VVD, SP, PVV, PvdA, CDA en D66 zich op de Amsterdamse redactie van de grootste krant van Nederland over de kolommen, met eigen redactieteams en zelf geselecteerd nieuws.Novum/rvz/str.Rein van Zanen Novum REIN VAN ZANEN

Het is waarschijnlijk de laatste keer tot 12 september dat SP-lijsttrekker Emile Roemer en zijn PvdA-collega Diederik Samsom op een positieve manier de voorpagina van De Telegraaf halen. Gisteren verscheen, net als bij de laatste twee verkiezingen, De Telegraaf-verkiezingskrant waarin zes lijsttrekkers voor een dag hoofdredacteurtje spelen en hun eigen voorpagina maken.

Roemer heeft zich laten fotograferen met een bord tomatensoep voor zijn neus in restaurant Het Kabinet in Breda. Daar staat ‘Roemers tomatenformatie’ op de kaart. Ook kiest hij voor een verhaal waarin hij zegt dat er „veel meer blauw op straat” moet komen. Aangekondigd met een voor de krant zo kenmerkend vette kop in chocoladeletters: „Handen af van onze agenten!”

De lijsttrekkers van SP, VVD, PvdA, PVV, CDA en D66 willen de lezer ook vermaken. Geert Wilders geeft een paginagroot ganzenbordspel weg. „U verdrinkt bijna in de Hedwigepolder, die op last van Brussel onder water is gezet. Een beurt bijkomen.” Wie de acht vragen van de CDA-verkiezingspuzzel goed beantwoordt, maakt kans op een lunch met Sybrand van Haersma Buma.

Sjuul Paradijs, doorgaans hoofdredacteur van De Telegraaf is erg tevreden over het eindproduct. „Het is een leuke traditie die zorgt voor een bijzonder product, een bewaarexemplaar”, vertelt hij over de telefoon. De krant verschijnt in een oplage van 800.000 en de partijen schrijven de artikelen „ helemaal zelf”. Het enige wat ze meekrijgen, is dat het wel een beetje in de geest van De Telegraaf moet. „Bij alle zes zie ik elementen terug van het Telegraaf-DNA. Neem het ganzenbord, dat je dat verzint!”

Checkt er eigenlijk ook nog iemand of de verhalen kloppen? „Eerlijk gezegd niet, je mag van een kandidaat-premier verwachten dat het klopt”, stelt Paradijs.

Dat lijkt niet altijd het geval. De PvdA kopt ‘Blinde beroofd van hond‘ boven een stuk met een foto van een blinde vrouw die „haar Bessy niet kan missen”. De teneur van het stuk is dat blinden hun geleidehond dreigen te verliezen door de bezuinigingen van het kabinet-Rutte. Enige probleem: volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is er „geen sprake van” dat de hond uit het basispakket verdwijnt.

Het werpt toch een ander licht op de uitspraken van oud-collega’s over Diederik Samsom. In 2010 werkte hij in zijn vrije tijd als straatcoach in Amsterdam en volgens een collega was Samsom „voor niemand bang”.

Een „bijzonder product” is de krant zeker. Mark Rutte biedt een ‘financieel weerbericht’: in 2013 wordt stormachtig weer voorspeld, in 2017 is het zonnig. Verder profileert de VVD-lijsttrekker zich met lastenverlagingen, economische groei en de aanpak van overbodige regels.

Van Haersma Buma opent de krant met een enorme foto van een zwaaiende Sybrand naast Mona Keijzer. CDA-Kamerlid Sabine Uitslag deed zaterdagavond mee aan het tv-programma Strictly Come Dancing: een soort Idols voor dansende BN’ers. Een foto van Uitslag in actie, met de kop „Sabine schittert”, mocht niet ontbreken.

Alexander Pechtold gebruikt zijn verkiezingsleus ‘En nu vooruit!’ als kop. En hij heeft een reportage van een bezoek aan de kapper in Leiden laten afdrukken. De kapster heeft een trieste levensloop achter de rug en „Alexander heeft eigenwijze kruinen”.

Politiek redacteur

In deze rubriek onderzoekt de parlementaire redactie de relatie tussen media en politiek

    • Camil Driessen