Hervormers Birma versterken positie

De Birmese president Thein Sein heeft gisteren meer hervormingsgezinde ministers in zijn kabinet opgenomen. Daarmee wil hij volgens analisten onderstrepen dat het hem menens is met politieke en economische hervormingen.

Al enkele weken circuleerden er berichten dat de president zijn kabinet wilde wijzigen. Gisteravond bevestigde hij op zijn website dat het zover was. De belangrijkste verandering is de benoeming van Aung Kyi tot minister van Informatie in plaats van Kyaw Hsan. De laatste gold als een aanhanger van de harde lijn. Aung Kyi trad eerder op als verbindingspersoon tussen Thein Sein en oppositieleider Aung San Suu Kyi.

Verder stelde Thein Sein drie vertrouwelingen van zichzelf aan op de departementen van Industrie, Economische Ontwikkeling en Planning, en Spoorwegen. Eerder deze maand had hij al een andere hardliner vervangen als vicepresident. In plaats van Tin Aung Myint Oo benoemde hij de liberalere viceadmiraal Nyan Tun in die functie.

Volgens analisten wijzen de kabinetswijzigingen erop dat Thein Sein zijn positie heeft weten te versterken. Tot dusverre bestond er bij velen onzekerheid of de president sterk genoeg was om zijn wil door te drukken tegenover machtige generaals, die tot voor kort het land volledig controleerden. De kabinetswijziging „versterkt zonder twijfel de hervormingsgezinde agenda van president Thein Sein”, aldus de historicus Thant Myint-U, een gerespecteerd commentator over Birmese zaken.

Daags na de kabinetswijziging volgde er al een eerste aanwijzing dat Birma de liberalisering van het afgelopen jaar wil voortzetten. De regering maakte vanmorgen bekend dat ze 2.082 mensen van een zwarte lijst haalt die hun verbood het land in- of uit te reizen. Tot gisteren telde die lijst 6.165 namen. (Reuters, AP, AFP)